Home Ingezonden D66 wil drive-in stembureau bij verkiezingen 18 november

D66 wil drive-in stembureau bij verkiezingen 18 november

D66 Vught-Helvoirt-Cromvoirt zou bij de komende tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen op 18 november graag een drive-in stembureau in de gemeente ingericht hebben. Kiezers kunnen dan veilig vanuit hun auto stemmen. D66 heeft in een brief aan burgemeester Van de Mortel gevraagd of hij dit nog wil proberen te realiseren. 

Hoewel het aantal coronabesmettingen gelukkig daalt, ook in Vught, zijn er sinds gisteravond strengere maatregelen van kracht. Ook werd deze week bekend dat de verkiezingen op 18 november door kunnen gaan.  

Iedereen moet kunnen stemmen
“Wij vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen op 18 november gaan en kunnen stemmen. Een drive-in stembureau kan daaraan bijdragen”, aldus D66-lijsttrekker Fons Potters. “Bovendien kunnen mensen die op 18 november in quarantaine zitten of lichte klachten hebben tóch naar de stembus. Anders zouden zij volgens de richtlijnen op de verkiezingsdag noodgedwongen thuis moeten blijven. Wij vinden het belangrijk dat iedereen moet kunnen stemmen.” 

Het idee voor zo’n stembureau kwam via een inwoner van Vught terecht bij D66 terecht. D66 heeft bij minister Ollongren nagevraagd of zo’n stembureau wettelijk mag en haar woordvoerder heeft dat bevestigd. 

Mooie testcase voor maart
De herindelingsverkiezingen in Vught zijn vanwege COVID-19 voor de rijksoverheid een test voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart. “Een drive-in stembureau in Vught zou dus een mooie proef zijn om te kijken of dat op meerdere plekken in het land uitgevoerd zou kunnen worden”, aldus Potters. “We hebben de burgemeester gevraagd om te onderzoeken of de extra kosten voor deze proef bij het ministerie van binnenlandse zaken neergelegd kan worden, maar gezien het nationale belang zal dat niet zo’n probleem zijn.” 

Het drive-in stembureau zou wat D66 betreft overal in de gemeente ingericht kunnen worden, maar een van de brandweerkazernes in Vught, Helvoirt of Cromvoirt liggen het meeste voor de hand, omdat daar toch al stembureaus zijn en daar de ruimte is voor het af- en aanrijden van auto’s. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in