Home Toegankelijkheid Week van de Toegankelijkheid

Week van de Toegankelijkheid

In gesprek met Elise Adriaanse (57)

Was voorheen Toegankelijk Vught een zelfstandige organisatie, tegenwoordig is het een actieve projectgroep van Ouderen Samen. Zo kunnen we gebruik maken van elkaars expertise en samen kijken wat nodig is om in Vught zo zelfstandig mogelijk naar buiten te kunnen blijven gaan. Elise Adriaanse is projectleider en al sinds 1988 betrokken bij toegankelijkheid in de gemeente Vught.

Wat is de opdracht van Toegankelijk Vught?
Toegankelijk Vught adviseert de gemeente over toegankelijkheid in de publieke ruimte. Bij herinrichting en reconstructies van wegen is Toegankelijk Vught betrokken: waar ontstaan gevaarlijke situaties, wat kan er verbeterd worden.

Elke gemeente is verplicht een inclusie agenda op te stellen waardoor het mogelijk wordt dat iedereen mee kan blijven doen, jong en oud, beperkt of niet. Elise is met haar projectgroep betrokken bij het opstellen en uitvoeren van deze agenda. Een belangrijk speerpunt van de projectgroep is om in het centrum openbaar toegankelijk en rolstoelvriendelijk sanitair te creëren. Nu alles in het centrum op de schop gaat ontstaat een natuurlijk moment om dit te realiseren.

Week van de Toegankelijkheid
Een jaarlijks terugkerend project dat de projectgroep uitvoert is het organiseren van de ‘Week van de Toegankelijkheid’. Deze landelijke week is met name bedoeld om bewustzijn te creëren. Bewustzijn maakt dat mensen meer rekening houden met elkaar en met de diverse bijzondere groepen inwoners die we in Vught hebben. Bijvoorbeeld door fietsen te parkeren in de rekken die daarvoor bedoeld zijn zodat geleidelijnen voor mensen met een visuele beperking vrij blijven, door doorgangen vrij te houden zodat mensen in een rolstoel of met een rollator overal ongehinderd naar binnen kunnen, door uitleg te geven over hoe je iemand met een visuele beperking kunt helpen met afstand houden in deze coronatijd. Met een ontwikkeld Scholenproject maakt ook de jeugd kennis met bijzondere verkeersdeelnemers. 

In de Week van de Toegankelijkheid, van 5 tot 9 oktober 2020, is er dit jaar extra aandacht voor digitale toegankelijkheid, daarnaast worden er plannen gemaakt om elkaar veilig te ontmoeten.

Toegankelijkheid in brede zin
Overheden maken steeds meer gebruik van internet, computers en smartphones. Digitale toegankelijkheid is gericht op het principe dat iedereen, ook mensen met een functionele beperking, gelijke toegang heeft tot openbare digitale informatie.

Alleen samen kunnen we bewuster omgaan en drempels weghalen voor mensen met een beperking.

Interview en foto: Joke Postma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in