Home Toegankelijkheid Geleidelijnen voor blinden en slechtzienden

Geleidelijnen voor blinden en slechtzienden

Veel blinden en zeer slechtzienden kunnen niet zonder meer ergens zelfstandig naar toe lopen. Een van de voorwaarden is dat er een gidslijn (houvast) beschikbaar is.

Een ‘natuurlijke’ gidslijn is een element in de openbare ruimte, dat voor blinden en slechtzienden bruikbaar is als oriëntatiepunt of als geleiding bij het lopen. Het kan een grasrand, een gevellijn of een hekwerk zijn. Een ‘natuurlijke’ gidslijn is niet speciaal voor blinden en slechtzienden ontworpen.

Ononderbroken
Een voor blinden en slechtzienden goed bruikbare gidslijn is – zo goed als – ononderbroken. Op plekken waar geen ‘natuurlijke’ gidslijn is, maar wel een gidslijn wenselijk is, kunnen geleidelijnen neergelegd worden. Dat zijn ribbeltegels die dan als gidslijn kunnen dienen. Ze lopen van de ene ‘natuurlijke’ gidslijn naar de andere met waarschuwingen voor speciale situaties zoals bij de oversteek van een straat.

Op een waarschuwingspunt liggen dan noppentegels. Bijvoorbeeld vanaf de uitgang van de Jumbo naar een goede plek om over te steken. En dan vanaf de overkant weer naar een ‘natuurlijke’ gidslijn. Daar kan de gebruiker bijvoorbeeld een muur vinden en die dan gaan volgen als gidslijn.

De weg van A naar B leren, al dan niet met gebruik van geleidelijnen, gaat niet zomaar. De meeste blinden en slechtzienden krijgen les van een Oriëntatie & Mobiliteitsinstructeur, specifiek om die routes aan te leren. Ook in Vught heeft u deze vast wel eens bezig gezien.

Niet willekeurig
Gemeenten leggen die geleidelijnen niet zomaar willekeurig neer. Er zijn landelijk richtlijnen voor en ook de gemeente Vught legt ze volgens die richtlijnen aan. Daarnaast adviseert de werkgroep ‘Toegankelijk Vught’ regelmatig. Zo zijn er in Vught langere looproutes ontstaan die door meerdere blinden en slechtzienden gebruikt worden. Bijvoorbeeld van het station naar het Centrum. Er loopt een meerjarige landelijke campagne om deze geleidelijnen vrij te houden van reclameborden, fietsen, kliko’s en dergelijke.

Sinds 2012 zijn de richtlijnen landelijk gewijzigd. Een van de wijzigingen is dat de geleidelijnen nu 30 cm breed zijn (1 stoeptegel). Voordien was dat 60 cm. Dat is de reden dat je beide varianten tegenkomt, want de lijnen die er al lang lagen zijn niet allemaal aangepast.

Lezers met vragen over deze materie kunnen voor meer informatie terecht bij: Marcus Boerdijk, mobiliteitsfunctionaris bij de Robert Coppes Stichting. Hij is bereikbaar op nummer 06-132 768 12 of via mboerdijk@robertcoppes.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in