Home Cultuur & onderwijs Zomerdrukte Nationaal Monument Kamp Vught

Zomerdrukte Nationaal Monument Kamp Vught

Overzichtsfoto ©Jan van de Ven

In de zomervakantie zijn het herinneringscentrum en barak 1B beide 7 dagen per week geopend. Vanwege de coronamaatregelen geldt nog een maximum aantal bezoekers per dag. Steeds meer bezoekers reserveren sinds vorig jaar via de website nmkampvught.nl. Toch komen nog veel spontane bezoekers aan de balie zonder reservering, waardoor zij helaas het museum niet kunnen bezoeken als de tijdsloten zijn vol geboekt. Nationaal Monument Kamp Vught is blij met de grote belangstelling en de positieve reacties, onder meer op de nieuwe exposities ‘Lain Sayang Lain, 70 jaar Molukkers in Nederland’ die 23 juli is geopend.

“Barak 1B heeft veel indruk gemaakt. Heel mooi gedaan, steeds de 4 periodes die Kamp Vught heeft doorgemaakt. Door heel goede vrijwilligers kunnen we dit monument blijven bezoeken en horen we waardevolle verhalen. Dank!”  “Een mooie en emotionele expositie, ‘Lain Sayang Lain’. Iemand zei: ‘Don’t look back’ maar hier is het van wezenlijk belang.” “Fijn dat wij na 70 jaar niet vergeten worden. Een mooie herinnering aan de plek waar mijn familie heeft gewoond”. Dit zijn enkele reacties uit het gastenboek in barak 1B.

Rodriquez Tahalele uit Vught (foto Suzanne Liem)
“Op 12 april 1966 werd in Indonesië de doodstraf van mr. dr. Chris Soumokil, de tweede president van de RMS, voltrokken. Voor de executie werd hij vastgebonden aan een kruis en kreeg hij, ondanks zijn weigering, een blinddoek om. Desondanks zag hij zijn dood met opgeheven hoofd onder ogen.” Al jaren vragen zijn weduwe en zoon tevergeefs wat er met zijn stoffelijk overschot is gebeurd. Niemand wil of kan daar antwoord op geven. De dood van Soumokil was aanleiding voor de verharding van de RMS-strijd in Nederland.

Mèlaní Tusmain uit Vught (foto Suzanne Liem)
“Ik heb geen verdriet over de geschiedenis omdat ik er zelf geen ervaring mee heb. Maar ik kan er wel boos om worden, want het is gewoon oneerlijk hoe ze zijn behandeld!”

Foto’s: Rodriquez Tahalele, Mèlaní Tusmain: Suzanne Liem
Overzichtsfoto expositie: Jan van de Ven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in