Onder de noemer ‘Namen en nummers’ viert de gemeente Vught samen met het Vughts Museum, Monument Kamp Vught en de Stichting Erfgoed de bevrijding van Vught, Cromvoirt en Helvoirt op 26 en 27 oktober. De voorzitter van de Stichting Erfgoed, Jozef Kok, was in Blikveld om toelichting te geven op de plannen voor die herdenking. Het besef van wat ‘vrijheid’ betekent ook in de huidige tijd is het achterliggende thema van de herdenking in oktober en in de aanloop naar oktober.
Dat de herdenking van de bevrijding nu geleidelijk aan een ander karakter krijgt en ook de ‘viering’ ervan andere accenten krijgt is begrijpelijk. De viering 5 jaar geleden was de laatste waar de viering voor een deel nog opgebouwd was met de toen nog levende ‘veteranen’. Dat aantal is vandaag de dag minimaal en dat heeft geleid tot andere opties.
In Vught lag vijf jaar geleden de organisatie vooral in handen van de middenstand. De zeer lange tafel die toen in het centrum van Vught werd gebruikt voor een gezamenlijke maaltijd zal menig Vughtenaar zich nog wel herinneren. Vanuit de gemeente Vught werd dit jaar aan de Vughtenaren gevraagd ideeën te opperen voor en waardige herdenking. Tot grote verrassing van de gemeente bleek de animo om plannen in te dienen op 7 maart groter dan verwacht. Niet minder dan 45 aanwezigen kwamen met ideeën waarvan er een aantal al in voorbereiding bleken in de aanloop naar oktober. Zo zal de avondvierdaagse in juni als thema ‘vrijheid’ hebben. En de ouderenorganisaties zijn samen met de zorginstellingen plannen uit aan het werken voor een vrijheidsmaaltijd voor ouderen. Maar er zijn nog veel meer suggesties gedaan door zowel organisaties als particulieren. Wanneer u onderstaand geluidsfragment afluistert, hoort u daar meer over.
De noemer ‘Namen en nummers’ is een landelijk gebruikte benaming die aandacht vraagt voor de Joodse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog per gemeente. In Vught zijn 30 Joodse Vughtenaren weggevoerd en vermoord. Waar zij gewoond hebben is nog via ‘struikelstenen’ zichtbaar in Vught. Op woensdag 19 juni zal voor al die 30 slachtoffers een plankje gemaakt worden met naam en wat bijzonderheden. De bedoeling is dat Vughtse burgers een van de Joodse slachtoffers adopteert en een herinneringsplankje maakt. Op korte termijn zal een oproep hiervoor in Het Klaverblad en andere informatiebronnen verschijnen. Het hele interview is op het audiofragment hieronder terug te horen.
Presentatoren : Joop Kraan en Ans de Man.
Techniek en editor : Ralph van Dongen.
Interview met Jozef Kok (voorzitter Stichting Erfgoed Vught).