Home Cultuur & onderwijs ‘Viering’ overgave ‘s-Hertogenbosch in 1629

‘Viering’ overgave ‘s-Hertogenbosch in 1629

Het weer zat mee, het ochtendprogramma bood de deelnemers bijzondere informatie over Brabant in de 17eeeuw en het middagprogramma met als afsluiting de ‘verbeelding’ van het overgaveverdrag op 14 september 1629 vormden de ingrediënten van een zeer geslaagde ‘viering’ van de herdenking ervan.

Hoogtepunt was in de middag ongetwijfeld de ondertekening van de overgave. Gekleed in de 17e eeuwse kostuums en begeleid door een muzikaal ensemble met instrumenten uit die tijd werd de ceremonie nagespeeld. Derhalve waren de toenmalige hoofdrolspelers aanwezig en werd de overgave van ’s-Hertogenbosch een feit. Uiteraard was de hoofdrol voor Frederik Hendrik die vanuit Kasteel Maurick het beleg aanstuurde. Bijzonder dat op exact dezelfde plek nu die ondertekening van de overgave kan worden ‘nagespeeld’. Dat de vele toeschouwers opgingen in het verhaal werd geïllustreerd door het boe-geroep richting Frederik Hendrik tijdens de afmars.

Naast de ceremonie waren er die middag 17e eeuwse ambachten te zien, waarbij met name de jongste bezoekers zich vermaakten met hun rol als (huur-)soldaten. Bijgaande foto’s schetsen een beeld van wat die middag op de bijzondere locatie Kasteel Maurick te zien en te beleven was.