Wie wil lezen over oorlog en verzet in Vught, over beroemde Vughtse musici, over bedreigde glas-in-loodkunst of over landgoederen in Vught, Cromvoirt en Helvoirt kan terecht bij het nieuwe nummer van Schatten van Vught, het tijdschrift van de Stichting Erfgoed Vught.
In oktober van dit jaar wordt herdacht dat Vught, Cromvoirt en Helvoirt tachtig jaar geleden bevrijd werden. Daarom opent het nieuwe nummer van Schatten van Vught met een artikel over een Vughtse verzetsman, Fons Raaijmaakers. Hij was actief in De Nederlandsche Unie met het doel de propaganda van de NSB te dwarsbomen. Uit het artikel van Joyce Tritschler-van Os blijkt, dat hij ook een rol speelde bij een zogenaamde ‘pilotenlijn’, om geallieerde piloten die waren neergestort terug te brengen naar Engeland. Na de oorlog was hij met Harry Holla betrokken bij de organisatie van het voormalig verzet.
Dit nummer gaat ook over andere onderwerpen. Herman van Hooff beschrijft het leven en werk van twee musici: dirigent en componist Herman van Bree en operazanger Jef Orelio. Zij woonden in Vught, maar hadden landelijke bekendheid.
Tim Graas ging op zoek naar de kunstenaar die in de kapel van het Theresiaklooster van de Zusters van JMJ aan de Jagersboschlaan een groot glas-in-loodraam had gemaakt. Archiefonderzoek leverde niets op. Door allerlei ramen te vergelijken kwam hij een glazenier op het spoor die het raam gemaakt zou kunnen hebben. En bingo: via diens dochter vond hij de bevestiging.
Het nummer wordt afgesloten met een beschrijving door Henk Smeets van de landgoederen in Vught, Cromvoirt en Helvoirt. Met foto’s van deze landgoederen wordt aangesloten bij de tentoonstelling ‘Buitens in beeld’, die door het Vughts Museum tot 30 juni wordt gepresenteerd in DePetrus.
Het nummer kost € 7,50 en is verkrijgbaar bij Bruna in Vught. Een abonnement op Schatten van Vught kost € 25,–. Aanmelden kan via: erfgoedvught@gmail.com.
(persbericht Schatten van Vught)