Home Cultuur & onderwijs Tentoonstelling Charles Joseph Grips officieel geopend

Tentoonstelling Charles Joseph Grips officieel geopend

Dr. Heimerick Tromp, auteur van boek “Charles Joseph Grips, artiste peintre 1825-1920”

Zondagavond, 6 september 2020: een coronavolle DePetrus, dat wil zeggen een kleine 100 genodigden gezeten op 1,5 meter afstand, hebben met heel veel interesse en geboeid de opening bijgewoond van de tentoonstelling over het leven en de werken van de Vughtse kunstschilder Charles Joseph Grips (1825-1920). Hoogtepunten tijdens deze opening waren twee boekpresentaties en een documentaire over het leven van Charles Joseph Grips.

“Charles Joseph Grips, artiste peintre 1825-1920”

Dr. Heimerick Tromp, schrijver van het boek Charles Joseph Grips, schets in vogelvlucht het leven van deze deze kunstschilder, over zijn afkomst en familiegeschiedenis, over zijn studie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, naar Grave voor zijn eerste opdrachten, naar Brussel en in de zomer zijn verblijf aan kasteel Hoensbroek, om uiteindelijk in 1881 zijn intrek te nemen in ‘Het Gripshuis’ te Vught. In Vught zou hij de rest van zijn leven doorbrengen. Grips, in Nederland niet zo bekend, verkocht werken in Londen, Berlijn, en zelfs in Canada en de VS.

“Een Nazarener kunstschat in Vught”

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Charles Joseph Grips is overleden. Voor de Stichting tot Behoud van de Petruskerk Vught voldoende reden om hieraan speciale aandacht te schenken door het uitbrengen van een prachtig geïllustreerd en gedocumenteerd boek over de schilderingen in de Petruskerk. Het boek geschreven door Anita Koolen-Elis gaat zoals zij het zelf in haar voorwoord noemt “een Nazarener kunstschat”.
Grips kan gerekend worden tot een volgeling van Duitse kunstschilders die in de negentiende eeuw kunstwerken maakten geïnspireerd door thema’s als religiositeit, piëtisme en vaderlandsliefde. De naam Nazarener is van Bijbelse oorsprong. Met Nazareners werden de volgelingen van Jezus Christus aangeduid, na diens kruisdood.

Tentoonstelling van 6 september tot en met 8 november

De opening van deze tentoonstelling werd afgesloten met een documentaire van een kwartier met tal van interessante wetenswaardigheden over het leven en werk van Charles Joseph Grips. Deze documentaire is tijdens de expositie te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in