De documentaire ‘Stemmen van de naoorlogse generatie: de erfenis van oorlog en kolonialisme’ biedt via interviews een platform aan de naoorlogse generaties van voormalig Nederlands-Indië. Deze stemmen vinden expressie in literatuur, voordrachten en kunst. Op 21 maart wordt de film vertoond in het Nationaal Monument Kamp Vught, symbolisch omdat op die dag in 1951 de eerste boot met Molukse KNIL-militairen aanmeerde in Rotterdam. De makers, Simone Berger en Armando Ello, beide met Indische roots, verzorgen een inleiding en gaan in gesprek met het publiek.
Vanaf 1951 werden KNIL-militairen en hun gezinnen ondergebracht in de barakken van het voormalige Kamp Vught, destijds bestemd als ‘tijdelijk’ verblijf. De namen van de boten, waaronder Kota Inten (de eerste en laatste boot), zijn te lezen op straatnaamborden in Lunetten, Vught, nu een wijk met nog steeds nakomelingen van de eerste generatie. Deze geschiedenis wordt belicht in de nevenlocatie Barak 1B van het Nationaal Monument Kamp Vught.
Familiegeschiedenis
Familiegeschiedenis staat centraal in de film van Simone Berger en Armando Ello, waarin zij op zoek gaan naar de overdracht van (oorlogs)trauma’s van de eerste tot en met de derde generatie mensen met een Indische of Molukse achtergrond. Diverse aspecten van de doorwerking van Indische en koloniale invloeden, twee oorlogen en migratie worden behandeld. Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Dido Michielsen en Sylvia Pessireron hebben hun familiegeschiedenis verwerkt in hun oeuvre en reflecteren hierop. Daarnaast gebruiken vier anderen van de derde generatie hun familiegeschiedenis op artistieke of professionele wijze in hun dagelijkse werk: Robin Block, Cheroney Pelupessy, Inez Schelfhout en Esmay Usmany. Zij geven een nieuwe invulling aan hun bewogen erfenis en aan de toekomst van het herdenken. De documentaire illustreert op een beeldende manier hoe het verleden invloed kan hebben op mensen met ‘roots’ in voormalig Nederlands-Indië. De interviews worden aangevuld met 2D-animaties, artistieke clips en gesprekken met historici en traumaspecialisten.
(Tekst loopt door onder de foto)

In gesprek
Na de vertoning op 21 maart zullen Simone Berger (schrijver) en Armando Ello (fotograaf en filmmaker) een introductie verzorgen en in gesprek gaan met het publiek. Hun boek ‘De lange reis van de Poesaka – Indische tastbare herinneringen’ (2019), met meer dan 30 verhalen van Indische, Molukse en Chinees-Indische Nederlanders, vormde de basis voor twee educatieve documentaires, twee lespakketten voor het voortgezet onderwijs en foto-exposities. In de zomervakantie zal de foto-expositie ‘even met oorlog – Van overleven naar leven’, gemaakt door Berger en Ello, te zien zijn in Barak 1B van het Nationaal Monument Kamp Vught.
Reserveren
Het museumcafé is op 21 maart geopend vanaf 19.00 uur voor koffie/thee (alleen PIN). Het programma begint om 19.30 uur; het nagesprek eindigt om 21.40 uur. De entree is € 7,50; reserveren is noodzakelijk via nmkampvught.nl (Agenda).
Wanneer: donderdag 21 maart 19.30 uur
Waar: Nationaal Monument Kamp Vught
Bron NMKamp Vught