Martin van Esch was met een afvaardiging – inclusief 2 wethouders – afgelopen week in Oranienburg om daar de banden blijvend te houden en weer te verstevigen.
In Blikveld uitte Martin zijn bezorgdheid over de voortgang van de vriendschapsbanden met die stad. Temeer daar enkele jaren geleden de gemeenteraad het nodig vond om de subsidie voor de jumelage te schrappen. Voor hem blijft het heel belangrijk, dat die band blijft.
Vught is tijdens de tweede wereldoorlog betrokken bij die stad vanwege de deportatie van velen uit kamp Vught naar Sachsenhausen. Deze band is in 2000 gegrond dankzij de burgemeesters Fred de Graaf en Jan de Groot. Vanuit die periode is een goede band ontstaan met wederzijdse verenigingen en muziekgezelschappen. Maar door het stop zetten van de subsidie zijn veel verenigingen afgehaakt, omdat zij de reis en het verblijf dan zelf moesten bekostigen. Van Esch heeft de hoop, dat door het enthousiasme van de meegereisde wethouders Du Maine en Van de Ven zij het college zo ver kunnen krijgen, dat er volgend jaar een voltallig college de stad bezoekt en dat er voldoende spirit aanwezig is voor het 25-jarig jubileum wat over 4 jaar plaatsvindt. Hij is van mening, dat de stedenband gekoesterd moet blijven voor hetgeen in de tweede wereldoorlog gezamenlijk is meegemaakt. Bij de première van de film Retourtje Sachsenhausen maakten inwoners van Oranienburg hun excuses voor hetgeen hun (groot)ouders veroorzaakt hebben aan leed.
Ga voor meer informatie over de Stadt Oranienburg naar: https://oranienburg.de/
Presentatie Berry van de Water en Erik Overman.
Techniek Ralph van Dongen.
Beluister hieronder het interview met Martin van Esch.
Video ©Ralph Bujok.
Uit dankbaarheid voor de 20-jarige vriendschapsband zong Wolfgang Hiepen van de Stadt Oranienburg het lied ‘Brabant’ van Guus Meeuwis.
Impressiefoto’s ontvangst in Oranienburg