De voorzitter van de Stichting Erfgoed Vught, Jozef Kok, was in Blikveld om vooruitlopend op de definitieve programmering van de viering van de Bevrijding van Vught 80 jaar geleden een deel van de sluier op te lichten. In de komende week staat een bijeenkomst met alle partijen die in dit kader initiatieven willen ontplooien op de agenda. Dan zal het programma in de periode tussen 28 mei en 27 oktober een wat definitiever karakter krijgen.
Een van de initiatieven die ook past in een landelijk uitgerold project is het project ‘Nummers en Namen’. Veel informatie hierover is te vinden op http://www.verhalis.nl/namen-en-nummers (voor het landelijke project) en http://www.erfgoedvught.nl (voor de lokale activiteit in Vught). Het gaat daarbij over alle Joodse burgers die in de Tweede Wereldoorlog uit Vught weggevoerd zijn. De namen ervan worden op een plankje geschilderd en dat moet leiden tot een mobiel monument dat bij gelegenheden geplaatst kan worden in bijvoorbeeld de Lambertustoren, in DePetrus of op de Joodse begraafplaats. Wat Vught betreft gaat het over 30 personen en iedereen wordt uitgenodigd voor ieder van die personen de naam op een plankje te schilderen. Op de landelijke website zijn de namen van Vughtenaren (inclusief Helvoirt en Cromvoirt) te vinden. Op 1 juni wordt op het Maurick College een workshop georganiseerd waar de plankjes gemaakt worden en waar de verhalen van de personen ook naar voren komen. Voor deze activiteit kan men zich via de website van Erfgoed Vught aanmelden. Op 1 september zullen alle ‘plankjes’ in de Citadel in ‘s-Hertogenbosch bijeengebracht worden tijdens een bijzondere bijeenkomst.
Naast dit project wordt op 28 mei gestart met een bijeenkomst in Jongerencentrum Elzenburg, waar een groep jongeren die recentelijk een reis naar Auschwitz gemaakt hebben hun indrukken op panelen hebben vastgelegd. De Avondvierdaagse in Vught staat ook in het kader van de Bevrijding. Zo werkt de Genie muzikaal mee, maar ook via de aanleg van noodbruggen over de Esschestroom voor de deelnemers aan de Vierdaagse. Het voorlopige programma voorziet ook in een lezing van geschiedenisdocent Dirk Paagman en zal Kunst- en Vriendschap met muzikanten uit Oranienburg ook een concert verzorgen. In totaal zullen er verspreid zo’n dertig activiteiten plaatsvinden. Het gehele interview met Jozef Kok is via het audiofragment hieronder terug te beluisteren.
Presentatoren : Joop Kraan en Frida Rouppe van der Voort.
Techniek en editor : Ralph van Dongen.