Home Cultuur & onderwijs Piramide tovert onderbouwplein om tot ‘Schoolplein van de toekomst’

Piramide tovert onderbouwplein om tot ‘Schoolplein van de toekomst’

Openbare basisschool De Piramide, die dit jaar 25 jaar bestaat, neemt het onderbouwplein stevig onder handen. Dat wordt de komende weken omgetoverd tot een ‘Schoolplein van de toekomst’. Dat fraaie natuurlijke plein biedt straks onder meer plukfruit, een moestuintje en héél veel groen. Zo leent het plein zich dan ook ideaal voor het verzorgen van lessen NME ( natuur- en milieueducatie).

Het nieuwe onderbouwplein wordt een verrijking voor de directe omgeving maar voorál voor de kinderen van de onderbouw en de BSO. Die kennen hun schoolplein over een aantal weken niet meer terug. De grootscheepse aanpak kan nu worden gerealiseerd, mede dankzij een mooie subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daarnaast dragen ook de oudervereniging van de Piramide, BSO ’t Kasteeltje, de Gemeente Vught én de school zelf bij aan het nieuwe plein. Het ontwerp is gemaakt door Jacqueline van der Lubbe van Green & So uit Oisterwijk.

Materialen hergebruikt
Zowel de leerlingen als hun ouders worden in het hele proces nauw betrokken. Zo werden er moodboards gemaakt, die in het ontwerp zijn meegenomen. Maar de kinderen gaan óók mee helpen aanplanten. Van het bestaande onderbouwplein blijft alleen het speeltoestel staan. Daarnaast worden diverse materialen hergebruikt. Het nieuwe schoolplein is straks niet meer terug te herkennen, zó groen, gevarieerd en uitnodigend als het wordt. Met onder andere een tokkelbrug, een boomstamparcours, bij- en vlindervriendelijke beplanting, een modderkeukentje, een waterpomp met houten waterloop, een kleine wadi, stapstenen en een regenton met kraantje valt er zovéél te beleven. Het plukfruit en het vak voor kruiden en groenten zorgen daarnaast voor gezonde lekkernijen van eigen bodem. De Piramide wil het plein met al zijn biodiversiteit dan ook volop gaan benutten voor praktische buitenlessen.

De renovatie van het plein is begin april grotendeels klaar. Daarna kan er worden beplant en kan het plein speelklaar worden gemaakt. Het groen heeft begrijpelijk tijd nodig om te groeien, maar het ‘Schoolplein van de toekomst’ betekent per direct al een enorm waardevolle toevoeging.

Foto-bijschrift: Illustratie: Green & So

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in