Home Cultuur & onderwijs Opinie: Inburgering en de Nederlandse taal

Opinie: Inburgering en de Nederlandse taal

Foto: NOVO3

Op 1 januari 2024 waren er zo’n 132.000 vluchtelingen in Nederland (exclusief vluchtelingen uit Oekraïne). Hoeveel er op dit moment zijn is nog niet bekend. Mensen die hun land ontvlucht zijn en asiel hebben aangevraagd. Veel van hen zijn statushouder geworden. En een stap verder zijn velen genaturaliseerde Nederlanders.

In het traject van vluchteling naar naturalisatie hebben deze mensen een moeilijke weg te gaan om in te burgeren. Zij volgen onder andere cursussen Nederlands en worden daarmee ondersteund door taalcoaches. Maar het is bekend dat velen verzuimen deze cursussen te volgen. Waar ligt dit aan?

In ieder geval is het lastig de Nederlandse taal te spreken laat staan te begrijpen. Hoe logisch is Nederlands?
Enkele voorbeelden:
Het meervoud van slot is sloten, maar toch is het meervoud van pot geen poten. Een vat en twee vaten. Maar het is niet een kat en twee katen. Zoeken is in de verleden tijd zocht. Is het woord vloeken dan vlocht? Bij roepen hoort riep, maar bij snoep geen sniep. En bij slopen geen sliep. Verleden tijd van bieden is bood. Maar verleden tijd van wieden is geen wood. Wij drinken en het voltooid deelwoord is wij hebben gedronken. Maar het is niet wij hinken en hebben gehonken.

Daarmee wil ik maar aangeven hoe moeilijk het is om in te burgeren.