Home Blikveld Lezing over de ontwikkeling van het lager onderwijs in Vught sinds 1522

Lezing over de ontwikkeling van het lager onderwijs in Vught sinds 1522

Het lager onderwijs in Vught heeft een lange geschiedenis. Die begint eigenlijk al in 1522 toen de pastoor van de St.Lambertuskerk een stuk grond in handen kreeg om er een school ‘voor ieder kind’ op te bouwen. Zaterdag jongstleden was Jozef Kok bij Blikveld om de lezing die hij woensdag aanstaande gaat houden in DePetrus over de ontwikkeling van het Vughtse lager onderwijs nader toe te lichten.

De lezing van woensdag is er een in een reeks van 3 over het Vughtse lager onderwijs. De andere lezingen gaan over het onderwijs in Cromvoirt en in Helvoirt. Doel van de lezingen is aanvullende en achtergrondinformatie op de expositie in DePetrus over ‘Verdwenen scholen in Vught’ die vanaf 15 januari tot 12 maart te zien is. In het interview met Jozef Kok – terug te luisteren via onderstaand geluidsfragment – komen een groot aantal zaken aan de orde die met de historie van het Vughtse onderwijs te maken hebben. De huidige ontwikkeling wordt tegen het licht van de geschiedenis gehouden en als onderwijskundige heeft Jozef Kok geprobeerd de grote lijnen aan te geven die geleid hebben tot het lager onderwijspalet dat het huidige Vught kenmerkt. Punt van aandacht is ook de ‘terugkeer’ van het standenonderwijs in de huidige tijd. De prestatiedruk waar kinderen onder te lijden hebben resulteert heden ten dage in ontwikkelingen die onderwijskundig niet altijd als positief worden ervaren.

Aan de orde komt ook de ‘groei’ van het openbaar onderwijs in Vught ten koste van het vanaf de 18e eeuw overwegend katholieke onderwijs. Aanvankelijk was er in de vorige eeuw 1 leerling op de 20 die naar het openbaar onderwijs ging in Vught, nu zijn er dat 8. Uiteraard komen ook de verdwenen scholen aan bod: de St.Jansschool, de Lidwinaschool, de Willibrordusschool zijn alle drie scholen waar de gebouwen nog overeind staan, maar de onderwijsfunctie via fusies verplaatst zijn naar nieuwere gebouwen. En aan de orde komen ook de hedendaagse problemen: tekort aan leraren, achterstanden bij leerlingen onder meer als gevolg van corona, ‘concurrentie’ van andere media, het ontstaan van huiswerkinstituten als ‘bijproduct’ van prestatiedruk, particulier onderwijs etc.

Woensdag 11 januari om 19.30 uur houdt Jozef Kok de lezing over de ‘Verdwenen scholen’ in DePetrus. Kosten € 8,-, te voldoen in DePetrus.

Presentatoren: Erik Overman en Ans de Man.
Techniek: Maurice van der Vliet.

Interview met Jozef Kok.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in