Afgelopen weekend verscheen van het tijdschrift Schatten van Vught een nieuwe aflevering met een zeer gevarieerde inhoud.
Henk Smeets beschrijft de ontsnapping van verzetsman Jo Elsendoorn, de latere topman van het Holland Festival, uit Kamp Vught. Hij kreeg hulp van vrienden en van de Vughtenaren Mathijs en Tonny Stensen. Elsendoorn, die na zijn ontsnapping weer in het verzet ging, werd opnieuw gearresteerd en vastgezet in Duitsland, waar hij uiteindelijk door de Russen werd bevrijd. Zijn vrouw Riek Snel, die ook in kamp Vught vastzat, overleefde haar gevangenschap niet. Zij werd aan het eind van de oorlog van Ravensbrück dwars door Duitsland naar Zuid-Duitsland getransporteerd en tijdens een barre voettocht naar Tsjechoslowakije vermoord. Jo kreeg na de Bevrijding een popje dat Riek voor hem in Kamp Vught had gemaakt met behulp van haar gevangeniskleding en haar eigen haar. Dat popje is nu te zien in het Nationaal Monument Kamp Vught.
Van geheel andere orde is een artikel van Ottie Thiers over de Antwerpsebaan in Helvoirt en het vervolg daarvan in Vught: de Groenewouddreef. Deze zandpaden hebben een eeuwenoude geschiedenis en zijn volgens natuur- en erfgoedorganisaties zeer het behouden waard. Vandaar dat zij de gemeente Vught hebben gevraagd de paden de status van gemeentelijk monument te geven.
Een ander actueel onderwerp is de ontwikkeling van de Baarzen. Joyce Thritschler-van Os en Femke Croonen vertellen over de geschiedenis van deze nu vijftig jaar oude wijk. Een wijk, die ontwikkeld werd op een ongunstige, drassige locatie, maar daardoor een open karakter kreeg met veel fraaie waterpartijen.
Wie het nummer wil kopen, kan terecht bij Bruna in Vught, bij de Wereldwinkel in DePetrus en bij het Helvoirthuis. Losse nummers kosten 7,50. Wie een abonnement wil, kan zich aanmelden via erfgoedvught@gmail.com. De prijs voor 4 nummers bedraagt 25 euro.
Voor nieuwe abonnees geldt een speciale aanbieding: wie nu een abonnement neemt, krijgt er gratis een eerder nummer bij.