Home Cultuur & onderwijs Nieuwe Cultuurnota: ...

Nieuwe Cultuurnota: De Speeldoos per 1 januari 2020 in bezit van gemeente Vught

220
0

Dinsdag 19 november presenteerde wethouder Van de Ven aan de pers de nieuwe cultuurnota zoals die aan de Raad in december zal worden voorgelegd. ’Samen dichtbij cultuur’ heet de nota en staat uiteraard vol met voornemens die voor een groot deel wachten op uitwerking. Staat er ook wat nieuws in die nota?
Wellicht dat het voornemen van het College om op 1 januari 2020 Theater de Speeldoos over te nemen voor een aantal mensen nieuw is. Te verwachten was het natuurlijk wel, want het hele Speeldoosdossier van de afgelopen twee jaar had dat immers als doel. De term ‘professionele podiumkunsten’ komt in de hele nota overigens niet voor, hooguit dat “de gemeente geen subsidie verstrekt voor een zelfstandige lokale professionele programmering”. Waarom dat standpunt wordt ingenomen wordt inhoudelijk – zoals in de afgelopen twee jaar – jammer genoeg niet duidelijk.
Nieuw is misschien ook dat in 2023 de Speeldoos omgevormd wordt tot ‘sociaal-cultureel centrum’ (?). Met mogelijke aanpassingen of nieuwbouw van de Speeldoos. En voor zover de wethouder nu kan overzien: op dezelfde locatie. Het gebruik van Theater de Speeldoos als opvanglocatie van het Theater aan de Parade maakt geen onderdeel uit van de nota.

Verder valt de dragende rol op die Plaza Cultura moet vervullen op het gebied van binnenschoolse cultuur-educatie en de zorg die uitgesproken wordt over het ontbreken van de jongerengroep tussen de 13 en 18 jaar in het publieke culturele domein. Tevens legt de nota de nadruk op gezamenlijkheid, zoals in de titel van de nota al tot uitdrukking komt. Veel nadruk ook op ‘erfgoed’, in zekere zin ook vooruitlopend op de viering van 400 jaar Linie 1629 in 2029. In de nota ook aanzetten om binnen het sociale domein eerder faciliterend dan organiserend op te treden binnen het beleidskader cultuur. Ook wordt vooruitgelopen op de ‘komst’ van Helvoirt en de daaruit voortkomende wensen op cultureel gebied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in