Home Cultuur & onderwijs Met de trein door de tijd, spoorwegen in Nederland vanaf 1970

Met de trein door de tijd, spoorwegen in Nederland vanaf 1970

Na de druk bezochte lezing over de spoorwegen van 1839 tot 1975 is er een nieuwe interessante lezing op 7 november aanstaande.

In 1970 was er een belangrijk keerpunt voor de spoorwegen in Nederland en de rest van Europa. De toestroom van reizigers is niet meer vanzelfsprekend want de auto als vervoermiddel van het individu wint terrein. Op de wegen wordt het steeds drukker en het spoor en de bus maken steeds grotere verliezen. Openbaar vervoer wordt een speerpunt van de Rijksoverheid en de NS moet samen met de busondernemingen daarin mee.

In de loop van de jaren komen er enorme veranderingen bij trein (en bus): betere verbindingen, kortere overstaptijden en meer luxe. Ook komt er nieuwe technologie beschikbaar: hogere snelheid, betere aandrijvingen, meer reiscomfort. De praktijk is vaak weerbarstiger dan de plannen: het aantal reizigers neemt veel sneller toe dan de vernieuwingen ingevoerd kunnen worden.

De vorige keer hebben we de spoorwegen vanaf 1839 tot 1970 bekeken, nu pakken we de draad op vanaf 1970 om deze interessante periode in samenhang met de ontwikkelingen elders in de wereld nader te bekijken.

De lezing over de periode vanaf 1970 wordt door Jef Halmans gegeven op 7 november 2019 in de Rode Rik, Van Sonstraat 49a en begint om 14.00 uur. Entree € 2,00; vrije inloop. Meer informatie op: https://www.ouderensamen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in