In de reeks exposities die in DePetrus gehouden worden via het Vughts Museum is de expositie ‘Meneer Pastoor in Cromvoirt, Helvoirt en Vught’ de volgende die zeker de oudere Vughtenaren zal aanspreken, net als de vorig jaar de expositie ‘Over vlaggen en vaandels’. De producenten van deze nieuwe expositie, Joyce Tritschler- van Os en Femke Croonen, waren bij Blikveld om de nieuwe expositie – van 14 januari tot 10 maart in DePetrus – toe te lichten.
De expositie beslaat de periode tussen 1900 tot 1975. Exact dus de periode die nog in het tijdperk van het ‘Rijke Roomse Leven’ te situeren is tot de heel snel verlopende ontzuiling in de jaren ’60 en’70 in de vorige eeuw. Via archiefonderzoek en interviews met ouderen uit Vught, Helvoirt en Cromvoirt wordt het beeld geschetst van ‘hoe het ook al weer was’. Samengevat: alles was georganiseerd rond de Kerk. De pastoor zou nu een ‘manager’ van een groot bedrijf genoemd worden. Hij moest immers heel wat ‘ballen in de lucht’ houden. Niet alleen het onderhoud van het kerkgebouw, maar ook de scholen, de verenigingsgebouwen en dergelijke. En dat alles naast het geestelijk ‘onderhoud’ van de parochianen.
In de interviews en uit de archieven doemen ook namen van pastoors op die wat langer zijn blijven beklijven. Zo kwam de naam van pastoor Eras nogal naar voren als pastoor van de Mariakerk die onder meer blijkbaar uitstekende relaties had met de bewoners van de villawijk en de plaatselijke en kerkelijke overheid. En pastoor Maessen die als bouwpastoor naam maakte van de inmiddels allang gesloopte kerk aan het Moleneindplein.
Verschillen tussen de parochies in Vught, Helvoirt en Cromvoirt waren er wel. In Cromvoirt en Helvoirt was de kerkgang wellicht wat informeler dan in in Vught zelf. Maar wat de organisatoren van de expositie vooral opviel, was de enorm snelle ‘switch’ tussen de bijna ‘verstikkende’ invloed die de kerk op maatschappelijk gebied had tot de jaren zestig en de ontzuiling in de jaren’60 en ’70. Men zou bijna denken dat de beleving van het katholicisme vooral aan de buitenkant – uit angst voor maatschappelijk ‘ongemak’ – gebeurde en dat binnenshuis men zijn eigen gang ging en keuzes maakte.
Op woensdag 10 januari houdt Femke Croonen een lezing over het onderwerp van de expositie. Aanvang 19.30 uur (- 21.00 uur) en de kosten bedragen € 8,-. Aanmelding kan via www.ABZvught.nl. Het hele interview kunt u beluisteren via het audiofragment hieronder.
Presentatoren : Berry van de Water en Ans de Man.
Techniek : Maurice van der Vliet.
Editor: Ralph van Dongen.
Joyce Tritschler – van Os en Femke Croonen (Vughts Museum).