Onder grote belangstelling is het Labyrint van Vught zaterdag officieel geopend. Na twee jaar hard werken zijn de 830 verhalen op textiel nu voor iedereen te zien. Meer dan 1250 mensen namen deel aan het bijzondere participatieproject.
Het idee om verhalen te verbeelden op textiel, komt van Judith Abels en is geïnspireerd op het Tapijt van Bayeux. Judith: Mijn moeder leerde me als kind al genieten van textiel. Ze sleepte ons gezin mee naar allerlei textieltentoonstellingen, zo ook naar het Tapijt van Bayeux uit 1066. Deze maakte zoveel indruk. Die uitdrukkingen van de mensen en dieren en hun werktuigen en leefomgeving waren zo oud, maar zo begrijpelijk voor iedereen die het ziet in onze tijd. Dat wilde ik ook; in het heden de kracht van beeld gebruiken om persoonlijke verhalen te tonen. Textiel is een soort tweede huis van ons en de textielhandel is in Brabant groot geweest. Een mooie gelegenheid om een reis door de tijd te maken in allerlei ambachtelijke en moderne technieken en materialen.”
Bijzonder participatieproject
Al snel sloot ook Jente Lens-Swanenberg bij het project aan. Samen bedachten ze een gigantisch labyrint. “Het grootste verbeelde verhaal is ongeveer 2,71 meter breed,” aldus Jente. “En dat past ook bij dat verhaal, want het staat symbool voor de hele Molukse gemeenschap en is met veel handen verbeeld. Meer dan 1250 mensen hebben op wat voor manier dan ook een bijdrage geleverd aan dit bijzondere participatieproject. Bijna zeshonderd mensen hebben persoonlijke verhalen gedeeld, die zoveel mogelijk door henzelf verbeeld zijn. Wat een talent kwam er naar voren, niet normaal. Iedere bijeenkomst sloten er weer nieuwe mensen aan en mensen bleven terugkomen. Achter ieder ‘lapje’ zit een verhaal. Sommige verbeeldingen werden onverwacht een verwerkingsproces. Verbeeldingskracht werd aangewakkerd en mensen gingen nadenken over de essentie van het verhaal. Wat vooral naar voren kwam, was de verbinding onderling en de verbinding van verhalen en beeld.”
Na de officiële opening konden de aanwezigen het labyrint bekijken. Op elk lapje is een knoop met nummer genaaid. In een boek, dat nu nog gemaakt wordt, zullen op een later moment de makers en verhalen van de bijbehorende ‘lapjes’ te lezen zijn. Het labyrint is voorlopig nog te zien in Villa Voorburg en zal later nog op andere plekken tentoongesteld worden.



