Home Cultuur & onderwijs Integraal huisvestingsplan wijzigt

Integraal huisvestingsplan wijzigt

Foto: Niek Persoon/NOVO3

Wat is de rol van de raad bij het integraal huisvestingsplan? Tijdens de raadsdialoog werd met een interactieve sessie onder leiding van vertegenwoordigers van HEVO dit duidelijk gemaakt. HEVO is in Nederland de specialist op het gebied van duurzame huisvesting.

Het huidige stelsel voor onderwijshuisvesting wordt herzien. Eind januari is het wetsvoorstel voor een planmatige en doelmatige aanpak van onderwijshuisvesting naar de Tweede Kamer gestuurd. Een belangrijke wijziging is dat het IHP wettelijk wordt verankerd als een verantwoordelijkheid van de gemeente. Schoolbesturen worden verplicht hun meerjarenonderhoudsplan te delen, waarin staat wanneer welk onderhoud moet plaatsvinden en wat de bijbehorende kosten zijn. In 2026 wordt de inwerkingtreding van deze wet verwacht.

Raadsdialoog

Tijdens de raadsdialoog werd aandacht besteed aan de procesafspraken rondom het toekennen van kredieten. In het nieuwe stelsel wordt het IHP vastgesteld inclusief budgetten voor projecten, waarbij het mandaat bij het college ligt. Er werd tevens een overzicht gegeven van de lokale scholen en een update verstrekt over lopende projecten.

Een belangrijk onderdeel van het programma was het beleid en de visie op het IHP. Er wordt toegewerkt naar integrale kindcentra (IKC). Er wordt een nauwere samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang gestimuleerd door beide onder één dak te huisvesten. De raadsleden werd gevraagd of bij elk schoolgebouw een kinderopvangpartner aanwezig zou moeten zijn. Hierop gaf 25% aan voorstander te zijn, terwijl 75% dit niet noodzakelijk achtte. Opmerkelijk was dat deze percentages vermoedelijk anders zouden liggen als de vraag anders geformuleerd was, bijvoorbeeld door ‘moet’ te vervangen door ‘noodzakelijk’.

Zowel schoolbesturen als gemeenten onderschrijven het belang van passend en inclusief onderwijs, waarbij elk kind in de gemeente onderwijs moet kunnen volgen in de nabijheid van de eigen woonomgeving. De verschuiving naar inclusief onderwijs brengt veranderingen in de huisvestingsbehoefte met zich mee.

Daarnaast werd gekeken naar de leerlingenprognose, die inzicht biedt in de verwachte ontwikkeling van het aantal leerlingen per school, gebaseerd op de basisgeneratie en geplande woningbouw. In de gemeente Vught is sprake van groeiende leerlingenaantallen, zowel in Vught zelf als in de omliggende kernen. In relatie tot deze prognose werd de vraag gesteld of tijdelijke leegstand van schoolgebouwen acceptabel zou zijn. Hierop antwoordde 73% bevestigend en 27% ontkennend.

Bewegingsonderwijs bleek voor veel scholen een belangrijk aandachtspunt. Steeds meer scholen willen dit aanbieden. Gemeente, schoolbesturen en kinderopvangorganisaties beschouwen daarnaast het realiseren van kwalitatief goede en duurzame huisvesting als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Alle raadsleden waren het erover eens dat duurzame huisvesting een essentiële vereiste is.

Tot slot werd besproken welke beleidsmatige aspecten in het IHP opgenomen zouden moeten worden. Onder de genoemde aspecten bevonden zich circulair bouwen, praktisch en multifunctioneel bouwen, goede bereikbaarheid en het waarborgen van toegankelijkheid in alle nieuwbouwprojecten.