Beeldend kunstenaar Jacques Frenken is deze week op 93-jarige leeftijd in Den Bosch overleden. Hij werd geboren op 10 maart 1929 in ‘s-Hertogenbosch. In 1931 verhuisden zijn ouders met Jacques en zijn broertje Ton (die eveneens kunstschilder werd) naar een nieuwgebouwd huis aan de Wilhelminalaan in Vught.
Jacques volgde 4 jaar het gymnasium aan het seminarie Beekvliet en 2 jaar aan het Sint-Janslyceum in ‘s-Hertogenbosch. Hij studeerde daarna 2 jaar aan de Lerarenopleiding in Tilburg en behaalde er zijn akte als tekenleraar. Vervolgens werkte hij 2 jaar als assistent van kunstenaar Marius de Leeuw (bekend om zijn glas-in-lood ramen). In 1953 verhuisde hij naar Amsterdam en studeerde er aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten en kreeg daar aan het einde van zijn studie de Prix de Rome, de aanmoedigingsprijs voor jong talent.
Jacques Frenken woonde in Vught van 1931 tot 1953 en van 1959 tot 1975. In die laatste periode maakte hij bekende, maar ook omstreden werken als ‘doorgezaagde heiligenbeelden’. Eind 2014 werd in Villa Bleijenburg, op de hoek van de Raadhuisstraat en de Ploegstraat door het Vughts Museum een tentoonstelling van de Vughtse schilder Jacques Frenken georganiseerd. Hier waren ook andere werken van hem te zien waaronder, stillevens, portretten en landschappen.
In 2019 wijdde het Vughts Museum in DePetrus ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag een overzichtstentoonstelling aan zijn werk.
In de Petrus is op het priesterkoor voor hem een gedenkplek ingericht met naast een In memoriam het schilderij ‘Kerk’ dat hij in 2019 tijdens de overzichtstentoonstelling aan het Vughts Museum geschonken heeft.

Met dank aan het Vughts Museum voor het beschikbaar stellen van de foto’s van Jacques Frenken en het schilderij ‘Kerk’.