Home Blikveld In Blikveld Jan van Balkom over Dorpsblad ’t Pomphuiske in Helvoirt

In Blikveld Jan van Balkom over Dorpsblad ’t Pomphuiske in Helvoirt

Het Pomphuiske, bestaat sinds 1965 en werd in beginsel gebruikt als het geldende laatste nieuwsblad voor Helvoirt. Inmiddels worden er maandelijks 2160 exemplaren verspreid onder de inwoners van Helvoirt. Niet gebonden aan de dagelijkse praktijk, maar meer als informatieblad over de mensen in Helvoirt, waarbij de mens meer centraal staat dan de activiteit. Er is een breed deel van de bevolking vertegenwoordigd in de redactie. Wel zijn de jonge mensen nog een beetje ondervertegenwoordigd.

Het Pomphuiske wat afgebeeld staat, is gerelateerd aan het oude pomphuis als ontmoetingsplek voor de inwoners en door de gemeente altijd gebruikt om daar bekendmakingen te publiceren. Nu wordt er nog maandelijks een poster opgehangen van mensen die opgegroeid zijn in Helvoirt, aan het verenigingsleven hebben deelgenomen en de wijde wereld zijn ingetrokken om zo bij de inwoners onder de aandacht te blijven brengen.

In de uitgave van Maart staan een hoop activiteiten die inmiddels afgelast zijn moeten worden, maar het Aprilnummer sluit weer meer aan bij de actualiteit. Bijvoorbeeld over het ‘Helvoirts Weekend’ dat inmiddels is afgelast vanwege de coronasituatie en de gevolgen die dat voor de gemeente heeft.

Het is een gratis blad, maar vanwege het belang van de onderlinge binding wordt er jaarlijks in september een zogenoemde ‘zakjes-actie’ gehouden, waarbij in elke brievenbus een zakje wordt gedeponeerd waarin elke inwoner zijn of haar financiële bijdrage kan leveren aan het maandblad. Op een later moment worden de zakjes dan weer, al dan niet gevuld, opgehaald waarbij ook meteen een hoop feedback verkregen wordt. Mensen die wat te melden hebben zien toch het Pomphuiske als eerste aangewezen medium om hun boodschap in te plaatsen. Bijvoorbeeld in aanloop naar de verkiezingen zal er ook ruimte gegeven worden waar politieke partijen zich gedoseerd kunnen profileren.

Helvoirt is een fijn dorp om te wonen met een hechte gemeenschap waarin veel te doen is en waar iedere inwoner trots op kan zijn en ook trots op is. Helvoirt gaat met open vizier de samenvoeging met Vught tegemoet en wil een Glossy gebruiken om Vught en Helvoirt aan elkaar te presenteren en kennis te laten maken. Deze Glossy is inmiddels al in een vergevorderd stadium, waarbij ook mensen uit Cromvoirt een bijdrage aangeleverd hebben.

In Blikveld Jan van Balkom
Presentatie Berry van de Water, techniek en muziek Maurice van der Vliet

Foto: ©Pomphuiske

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in