Home Blikveld Huub van der Linden kijkt met plezier terug op 40 jaar Maurick...

Huub van der Linden kijkt met plezier terug op 40 jaar Maurick College

Rector Huub van der Linden nam donderdag 1 oktober na 40 jaar afscheid van het Maurick College. Geen groots afscheid door Corona maar zoals hij zelf zei in Blikveld van Novo3 “Het was heerlijk en heel intiem met mijn mensen”, doelend op zijn personeel en zijn leerlingen. Het grote feest komt later en staat op 11 juni gepland. Huub van der Linden werd geboren in Terwinselen onder de rook van Kerkrade in Limburg. Hij studeerde Natuurkunde in Leiden, deed daar wetenschappelijk onderzoek op het ‘koude lab’ en werkte in die tijd samen met leerlingen van de instrumentenmakersschool, dat waren jongens met ‘gouwe’ handen. Van Leiden verhuisde Huub naar Enschede, een stad die te lijden had onder de tanende textielindustrie. Voor hem herkenbaar, zelf opgegroeid in de afnemende mijnindustrie. In 1980 kwam hij naar Vught en kwam als docent natuurkunde te werken onder de voor hem legendarische rector Frans van der Wiel. Na 5 jaar werd hij conrector middenbouw en in 2007 waarnemend rector en vervolgens rector.

In 1997 ontstonden de ideeën voor een Dalton school. Samen met collega Fred van Herpen, in die tijd conrector van de bovenbouw gingen ze kijken bij de Dalton school in Den Haag. Want zoals Fred dat zei in die tijd “we hoeven niet zelf het wiel uit te vinden, we moeten gewoon een goede kapstok hebben.” Op de terugweg reden ze langs Madurodam en sprak Fred van Herpen de legendarische woorden “Ze hebben daar een goed systeem maar wij kunnen het veel beter”. Vol enthousiasme vertelt Huub van der Linden over het Daltononderwijs. “Leerlingen worden in dit systeem meer gezien, ze kunnen twee keer per dag zelf kiezen bij welke docent ze in het Dalton-uur willen zitten en dan zie je dat ze bijna altijd op sfeer kiezen. Dalton heeft de verhoudingen tussen leerkracht en leerling veel beter gemaakt”.

Een echt dieptepunt in zijn carrière vond hij het overlijden van een aantal leerlingen, dat waren moeilijke en verdrietige periodes. “Natuurlijk is het het meest verschrikkelijk voor het gezin maar ook voor de schoolgemeenschap is het een soort bloedend hart.”

Hoe ziet de toekomst eruit? : De Tweede Wereldoorlog is voor zijn familie maar ook zijn schoonfamilie een belangrijk onderwerp. Een broer van zijn moeder moest van de Duitsers in 1945 van Sachsenhausen naar Lübeck lopen, de zogenaamde dodenmars van 250 kilometer. “Die mars heeft hij niet overleefd. Ik wil die tocht ook lopen, ik wil lopen waar hij gelopen heeft”, aldus Huub van der Linden.

Presentatie: Peter Corvers en Ans de Man.
Techniek : Ralph van Dongen.

Luister hier het volledige interview met rector Huub van der Linden terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in