Home Cultuur & onderwijs Expositie Grips vanaf 6 september in DePetrus

Expositie Grips vanaf 6 september in DePetrus

Van zondag 6 september tot en met zondag 8 november organiseert het Vughts Museum in DePetrus te Vught een overzichtstentoonstelling van werken van Charles Joseph Grips. Grips werd in 1825 in Grave geboren en overleed in 1920. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en vestigde zich daarna in Brussel. Daar maakte hij furore met genrestukken die doen denken aan Pieter de Hoogh, ‘interieurtjes’ met zorgvuldig geënsceneerde gebruiksvoorwerpen en vaak een vrouwenfiguur die aan het werk is. Ook schilderde hij veel portretten. Toen Brussel omstreeks 1880 in een economische crisis belandde, ging Grips terug naar Nederland. Hij kwam terecht in Vught, waar hij met succes opdrachten verwierf nadat in 1884 de Sint-Petruskerk was gebouwd. Vanaf dat moment zou hij nog bijna uitsluitend religieuze werken schilderen voor de nieuwe kerk. Hij bouwde op het Marktveld in Vught een nieuw huis, waar hij de stamvader werd van drie generaties Vughtse kunstenaars.

Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling verschijnen twee boeken. Het boek: ‘Charles Joseph Grips (Artiest Peintre 1825 – 1920)’, geschreven door Heimerick Tromp en ‘Een Nazarener kunstschat in Vught’ van de in Vught wonende historica Anita Koolen-Ellis. Bovendien is er een kwartier durende film (Historikon Films) over Charles Grips die tijdens de openingstijden van DePetrus vertoond wordt.

De expositie, de documentaire en de boeken werden mogelijk door de projectdeelnemers Stichting Behoud Petruskerk Vught, het Vughts Museum, de Stichting Erfgoed Vught en de Stichting C.J.Grips.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in