Verhalen van Vughtenaren op stukken stof, die dan uiteindelijk aan elkaar worden verbonden tot één lang doek: dat is het idee achter het ‘Labyrint van Vught’. “Uiteindelijk hopen we dat een soort reizend mini-museum wordt, waarin je kunt dwalen en verdwalen in de verhalen van je medemens.”
“Ik had altijd al de droom om een soort van tapijt van Bayeux te maken”, vertelt initiatiefnemer en kunstenares Judith Abels. “Toen dacht ik: hoe leuk zou het zijn om dat ook in Vught te doen, door verhalen van Vughtenaren te verzamelen. Na met wat mensen gesproken te hebben, onder andere, bij de Heemkundekring en Plaza Cultura, kwam ik bij Jente Lens-Swanenberg uit.” Lens-Swanenberg vult aan: “Samen kwamen we op het idee om in plaats van een tapijt een labyrint te maken. Dus alle verhalen worden samengevoegd op één groot doek, wat uiteindelijk echt een soort doolhof van verhalen wordt, waar je doorheen kunt dwalen.”
(Tekst loopt verder onder video)
Iedereen mag mee doen, vertelt Abels: “We willen een zo’n divers mogelijk publiek aantrekken, dus iedereen in de leeftijd van 10 tot 100 mag meedoen. Dat vinden we alleen maar leuk.” Lens-Swanenberg: “We zijn op zoek naar 1500 verhalen in totaal; op dit moment hebben we er ongeveer 100. Mensen zijn dus van harte welkom om hun verhaal te delen.” En daarvoor hoef je niet per se mee te knutselen, legt Lens-Swanenberg uit: “Als mensen alleen hun verhaal willen delen, mag dat ook. Of als je juist alleen wilt helpen met het uitwerken van de verhalen, mag dat ook. Het hoeft niet eens je eigen verhaal te zijn; het mag ook dat van een familielid of vriend zijn.”
‘Jongeren hebben ook veel te vertellen’
Margreet van Mensvoort werkt ook mee aan het ‘Labyrint’. “Ik maak het verhaal van mijn man en mezelf, toen we elkaar hebben leren kennen in de IJzeren Man, in de tijd dat het nog een dansgelegenheid was.” Van Mensvoort haalt er veel voldoening uit: “Het is fijn om elkaar te kunnen helpen. Het werkt heel verbindend.” Daar ziet jongerenwerker en deelnemer Jordan Daverveld ook nog mogelijkheden: “Voor jongeren zou dit ook zeker iets zijn. Ik weet zeker dat zij heel veel te vertellen hebben over de dorpen Vught, Cromvoirt en Helvoirt. Binnenkort organiseren we een bijeenkomst om ze kennis te laten maken met het kunstwerk.”
De initiatiefnemers zijn zelf ook nog op zoek naar meer deelnemers. Daarvoor trekken ze eropuit in hun camper. “We gaan er bijvoorbeeld mee naar zorginstellingen en naar de Speeldoos”, vertelt Lens-Swanenberg. “Maar we rijden ook naar plekken als de IJzeren Man. Zo hopen we ook mensen te stimuleren die in eerste instantie niet zo snel geneigd zijn om hun verhaal te delen. We willen iedereen zo de kans geven.”
‘Inspirerende plek’
Abels en Lens-Swanenberg komen ook graag in The Living Museum op Zorgpark Voorburg om te werken aan het project. “Het is een hele inspirerende plek, met al die kunstenaars die hier sowieso al aan het werk zijn. Dus mensen voelen zich hier snel thuis”, zegt Lens-Swanenberg. Abels vult aan: “Daarnaast is The Living Museum onderdeel van de Herstelacademie van Reinier van Arkel. Daar dragen wij met ons project graag een steentje aan bij.”
Het is een grote wens van Abels en Lens-Swanenberg dat het ‘Labyrint’ straks in heel Vught te bewonderen zal zijn. “We hopen dat het een soort ‘mini-museum’ wordt”, aldus Lens-Swanenberg. “Theater de Speeldoos heeft al aangegeven het graag te willen exposeren als het af is. We hopen dat er uiteindelijk nog meer partijen zullen die komen die het ook op hun plek tentoonstellen.”