Interview met Wim Kievits uit Blikveld 8 augustus.
Presentatie Berry van de Water en Erik Overman, techniek Maurice van der Vliet.
Op Fort Isabella wordt gegraven in verband met bouwwerkzaamheden. Het is verplicht voor een projectontwikkelaar, die bij een vermoedelijk historisch gebied aan de gang gaat, eerst een vooronderzoek naar historische relicten (verschijnselen), die in de grond zitten, uit te voeren. Er zijn geen scherven of munten gevonden, wel sporen van de oorspronkelijke omgrachting van Fort Isabella. Het is een bevestiging van wat er al vermoed werd. Zo kan er een geo-kaart gemaakt worden met GPS. De drijfveer voor Wim is om de Vughtse gronden een historische relevantie te geven. De laatste 15 jaar is er een kentering om de historische waarde mee te nemen in nieuwe projecten. Sinds het verdrag van Malta in 2003-2004 is er een bewustzijn op gang gekomen. In Nederland werd bijvoorbeeld het project Belvidere gestart vanuit de centrale overheid, met als woordvoerder de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed.
Het archeologisch onderzoek moest meer multidisciplinair worden. De nieuwe omgevingswet zegt ook dat je archeologisch onderzoek moet meenemen in de ontwikkeling van de omgeving.
Bij de Grote Zeeheldenbuurt is geen archeologisch onderzoek gedaan, omdat daar alleen maar landbouwgronden lagen. Wat Wim wel interessant lijkt is onderzoek doen naar de molen die tot begin 1900 op het Moleneindplein gestaan heeft. Deze molen heeft de 17e eeuw nog meegemaakt.
Een andere hotspot voor Wim is Fort Isabella en centrumplan Oost. Vorig jaar bij de aanleg van de parkeerplaats aan het Ploegveld zijn sporen gevonden van 1000 jaar geleden. Als met de bouw van de toekomstige parkeergarage diep in de grond gegraven gaat worden, zouden er zeer interessante dingen zichtbaar kunnen worden. Het zou kunnen betekenen dat er aangetoond kan worden dat er veel eerder al bewoning was in Vught als dat we tot nu toe hebben gedacht. Denk dan aan agrarische gemeenschappen van 2000 – 1000 voor Christus.
Zo ook zijn er sporen gevonden in Halder uit de Romeinse tijd. In Vught zou je deze ook kunnen vinden. Gelukkig wordt er in Vught de laatste jaren veel meer aandacht besteed aan archeologisch onderzoek. Wim geeft ook rondleidingen op Fort Isabella. Er zijn verschillende groepen die ook verschillende interesses hebben, zoals de zandwal waarop Fort Isabella is gebouwd, de bevrijding van Vught en het regiment wielrijders. Veel mensen zijn op zoek naar familieleden die in het regiment hebben gediend.
Tot slot geeft Wim aan dat hij het geweldig zou vinden dat er bij centrumplan Oost pre- historische gebouwen aangetoond zouden worden.
Beluister hier het hele interview met Wim Kievits in Blikveld NOVO3