Alex Kühne stopt als directeur van het Theater aan de Parade in Den Bosch. Dat hebben de Raad van Commissarissen, de gemeente en Kühne zelf dinsdag bekendgemaakt.
Alex Kühne geeft zelf de volgende verklaring: “Ik ben trots op het Theater aan de Parade dat er nu staat. Er is enorm hard gewerkt (team, bouwers, gemeente) om dit prachtige gebouw voor elkaar te krijgen en verder bouwen in figuurlijke zin is nodig om te zorgen voor een duurzame en gezonde financiële toekomst voor het theater. Het is daarmee ook tijd voor ander leiderschap. Mijn opvolger kan daarbij vertrouwen op medewerkers die iedere dag vol passie werken. Ik kan alleen maar hopen dat ‘s-Hertogenbosch en omstreken naar het theater blijft komen om zich blijvend te laten inspireren.
‘In goed overleg’
Namens de Raad van Commissarissen van het theater zegt voorzitter Carin van Berkel – van Kastel: “We gaan in goed overleg uit elkaar en we zijn Alex dankbaar voor zijn inzet de afgelopen jaren. Met de nieuwbouw van het theater en de coronaperiode waren het geen gemakkelijke jaren. Samen met de organisatie heeft Alex daar de schouders onder gezet. We wensen hem alle succes bij volgende stappen in zijn carrière.”
Rob Almering heeft de komende tijd de leiding bij het Theater aan de Parade. Hij was eerder dit jaar al lid geworden van het directieteam. Er wordt nu gezocht naar een nieuwe directeur.
Kritiek
Alex Kühne lag de laatste periode onder een vergrootglas bij de Bossche politiek. Hij kreeg kritiek omdat een goed bedrijfsplan voor de komende jaren lang op zich laat wachten. Daarin moet het theater aangeven hoe het een gezonde, financiële exploitatie wil gaan draaien. Dit jaar kreeg Kühne in de directie daarom al gezelschap van Rob Almering.
Het college van B en W laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat Almering inmiddels een eerste analyse heeft afgerond. Dat moet dan de basis worden van het strategisch plan om de exploitatie te verbeteren. Uitgangspunten zijn dat er slimmer en efficiënter georganiseerd moet worden, dat er gekeken wordt naar uitbreiding van de horeca en dat de culturele programmering meer kostendekkend moet worden. Dit moet de komende tijd verder worden uitgewerkt maar in de tussentijd wordt er al scherper gekeken naar de programmering. Ook moet de huidige horecafunctie ‘verder geoptimaliseerd’ worden.
Uiteindelijk doel is dus om meer financiële ruimte te krijgen voor het theater. Dat wordt volgens het college nog een lastige klus, mede door landelijke ontwikkelingen om het BTW-tarief voor cultuur te verhogen. Het strategisch plan voor het Theater aan de Parade moet eind dit jaar klaar zijn.