Home Cultuur & onderwijs DePetrus 2 jaar open: succesvol ontmoetingscentrum maakt in coronatijd pas op de...

DePetrus 2 jaar open: succesvol ontmoetingscentrum maakt in coronatijd pas op de plaats

Woensdag 7 april 2018 opende DePetrus de deuren als ontmoetingscentrum in het Vughtse centrum. Henk Smeets keek 7 april bij NOVO3 samen met Ger Postuma terug, en een beetje vooruit. Want de al in 1881 gebouwde Petruskerk verloor al in 2005 zijn functie als parochiekerk. Tussen 2005 en 2018 is er met man en macht – vooral achter de schermen – toegewerkt naar een andere bestemming van het gebouw. Na de onvermijdelijke tegenslagen kon op 7 april 2018 het gebouw officieel worden geopend. En het bleek een succes: jaarlijks zijn er 220.000 bezoeken opgetekend en dat was en is ver boven de prognoses.
De bibliotheek, het Vughts Museum, Welzijn Vught, Anders Bezig Zijn en de Wereldwinkel zijn buitengewoon ingenomen met de locatie. Duidelijk is dat zij elkaar versterken. Opvallend is ook dat het aantal toeristen in DePetrus groter bleek dan verwacht. Kan ook komen door de nationale en internationale (Amerika, Rusland, Spanje) publiciteit rond de architectonische invulling en het gehanteerde concept.

Van de een op de ander dag sluiten is natuurlijk een klap, ook voor al die vrijwilligers van DePetrus zelf, maar ook die van het Vughts Museum, de bibliotheek en de Wereldwinkel. En jammer natuurlijk voor de lopende cursussen en voor de expositie van Dommelbaorzedurp en de expositie die het Vughts Museum op stapel had staan die nu verschoven wordt naar het volgende jaar.
Welzijn Vught is extra getroffen omdat zij nu een bijzondere rol binnen Vught vervullen. Henk Smeets wilde nog niet vooruitlopen op een verlichting van de richtlijnen.
DePetrus is bij uitstek een ontmoetingsruimte en dat staat voorlopig nog haaks op de RIVM-richtlijnen. Maar alle partijen zijn zich al wel aan het voorbereiden op het ‘post-corona’-tijdperk.

Interview met Henk Smeets

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in