Home Blikveld Deel 3: Slotdebat lokale partijen over cultuur en sport in Vught,...

Deel 3: Slotdebat lokale partijen over cultuur en sport in Vught, Cromvoirt en Helvoirt

Op zaterdag 14 november 2020 heeft in het Raadhuis van Vught het slotdebat plaatsgevonden met de lijsttrekkers van de zes politieke partijen. In dit slotdebat konden de partijen hun standpunten aan de kiezers kenbaar maken.

Aan het verkiezingsdebat namen deel: Bregje Peijnenburg (Gemeentebelangen), Toine van de Ven (PvdA-GroenLinks), Fons Potters (D66), Mark du Maine (VVD), Dani Smith (SP) en Rutger Jans (CDA).  

Het eerste onderwerp dat door gespreksleider Berry van de Water werd aangedragen was Theater de Speeldoos. De recente ontwikkelingen maken immers de weg vrij om zonder omkijken een visie te formuleren over de ‘inhoud’ van het ‘nieuwe’ Theater de Speeldoos.

De VVD vindt de ingeslagen weg in de richting van een uitbouw van de sociaal-culturele functie van het gebouw positief. Het standpunt dat er geen euro subsidie voor professionele kunst in De Speeldoos mag gaan, blijft het uitgangspunt bij die partij.

D66 is met name geïnteresseerd in het businessplan voor de nieuwe Speeldoos. Wil eigenlijk liever praten over de behoefte op sociaal-cultureel vlak in Vught dan over ‘stenen’. Professionele voorstellingen en subsidie daarvoor is voor die partij geen taboe.

Het CDA is blij met de gesloten overeenkomst. De partij vindt ook dat in de nieuwe Speeldoos de theaterzaal geschikt moet zijn voor professionele voorstellingen en sluit subsidie voor voorstellingen met een meerwaarde voor het Vughtse culturele leven bepaald niet uit.

PvdA/Groen Links staat ook positief ten opzichte van professionele voorstellingen, maar ziet vooral ook kansen in regionale samenwerking, met name samen het Theater aan de Parade. Professionele jeugdvoorstellingen en try-outs mogen wel degelijk onderdeel uitmaken van de programmering van De Speeldoos.

De SP is ook niet per definitie tegen gemeentelijke bijdragen aan professionele voorstellingen in De Speeldoos. Het is moeilijk aan te geven waar de grens ligt voor subsidie aan professionele kunsten: op het moment dat je de professionele belichting in de theaterzaal gebruikt voor professionele voorstellingen, subsidieer je in feite natuurlijk ook die voorstellingen.

Gemeentebelangen is wat betreft subsidieverlening aan professionele voorstellingen duidelijk: hun partij is daar in principe op tegen.

Over sport en de subsidiëring ervan liepen de standpunten niet echt ver uiteen. Iedere partij ziet de noodzaak en het belang van goede betaalbare sportvoorzieningen. Hebben nadrukkelijk oog voor de rol van vrijwilligers en hebben daar geld voor over. Nadruk ligt bij alle partijen erop dat de accommodaties onderhouden moeten worden en dat daar een gemeentelijke verantwoordelijkheid ligt. Het aangehaalde voorbeeld van HelvoirThuis en de verouderde accommodatie van V.V. Helvoirt werd gebruikt om aan te tonen dat je veel van vrijwilligers mag verwachten, maar dat de materiaalkosten en dergelijke toch ook iets is waar een gemeente misschien wel letterlijk een ‘steentje’ aan zou moeten bijdragen.

Een rondje over een aan te stellen ‘buurtsportcoach’ in Helvoirt sloot het debat over dit onderwerp af: alle partijen vinden dat zo mogelijk zo’n coach er zou moeten komen.

Presentatie: Berry van de Water, Erik Overman en Peter Corvers. Techniek: Ralph van Dongen en Ludo Servais.

Beluister hier het slotdebat over cultuur en sport.