Op vrijdag 1 maart is het nieuwe boek, een novelle, ‘De handel, het dorp en de kerk‘ van Ad van Poppel verschenen. In dit boek wordt de lezer meegenomen in de familiegeschiedenis van Ad. Zijn overgrootvader handelde in menselijk haar dat gebruikt werd voor het maken van pruiken. Deze handel over de grenzen zorgde voor welvaart in een afgelegen dorp in het zuiden van Nederland, waar Ads voorouders en andere vrome dorpelingen hun leven leefden. Ad van Poppel was bij Blikveld op bezoek en vertelde over de achtergronden van dit boek.
Het idee voor dit boek is via een stamboomonderzoek opgekomen. Het resultaat is wat Ad een ‘verhalende non-fictie’ noemt. Het kan als een ‘geloofwaardige fantasie’ beschouwd worden, gebaseerd op een deel van zijn familiegeschiedenis. Want het verhaal begint bij zijn familie van moederszijde, de familie Rombouts. Mensen uit de Kempen, meer specifiek: Luyksgestel. Het is in de 18e eeuw dat de familie handelde in ‘haren’ en behoeve van de pruikenmakerijen. De beste kwaliteit haren kwam uit Duitsland, uit het landsdeel Thüringen. Daar begint de geschiedenis die een internationale dimensie krijgt, en ook parallel loopt met de tijdgeest. De pruikencultuur – vaak een ‘statuselement’ – veranderde nogal drastisch in de 19e en 20ste eeuw. Het boek verhaalt van de handel en wandel van de familie Rombouts die in de 19e ook als gevestigde ondernemers present waren in New York en Londen. Tot 1898 toen de Chinezen de markt bedierven door te concurreren met haren van vrouwen in de gevangenissen in China. Die kosten niets, in tegenstelling tot de haren die de familie uit Duitsland moest betrekken en waar ook de tussenhandel nog aan moest verdienen.
Over ‘De handel, het dorp en de kerk – Een wonderlijke familiegeschiedenis in de nadagen van de pruikentijd’ kunt u meer horen wanneer u het interview met Ad van Poppel terugluistert via het audiofragment hieronder. Het boek kost € 18,99 en het ISBN-nummer is 9789464893373.
Presentatie Ans de Man en Joop Kraan.
Techniek en editor: Ralph van Dongen.
Interview met Ad van Poppel (auteur).