Rekenen, lezen en dan weer taal: alle leerlingen van groep 8 van de Vughtse basisscholen zijn afgelopen maandag begonnen met de Doorstroomtoets. Het is het laatste toetsmoment voor de schoolverlaters aangezien de toets het moment is om nog eens te laten zien wat je in je mars hebt. Bij een uitzonderlijk goede score kan het schooladvies voor het voortgezet onderwijs, dat in januari al is gegeven, mogelijk nog worden bijgesteld.
De toets bestaat uit verschillende reken- en taalopgaven en is voor scholen belangrijk om te zien waar leerlingen nu staan. De scores voor begrijpend lezen en rekenen zijn doorslaggevend en voorspellend voor schoolsucces. De papieren toetsen werden op maandag en dinsdag afgenomen, terwijl de digitale varianten ook elders deze maand mogen worden gemaakt. Het overgrote deel van de scholen kiest echter voor de toets op papier, waardoor menig 8e groeper deze week extra nerveus naar school ging.
De Doorstroomtoets, tot 2015 ook wel de Cito-eindtoets genoemd, wordt door de meeste ouders en kinderen inderdaad gezien als een slotstuk van de basisschooltijd. Na het tentamen zijn er nauwelijks lessen meer en focussen de achtste groepers zich voornamelijk op de afscheidsmusical of het schoolkamp.
Wie de eindtoets dus verprutst, hoeft niet bang te zijn dat dat gevolgen heeft. De uitslag moet eigenlijk een bevestiging zijn wat de leerkracht al in grote lijnen weet. De Cito-toetsen worden al vanaf groep 1 afgenomen. De resultaten worden vastgelegd in een leerlingvolgsysteem (LVS). Vanaf midden groep 6 kun je met redelijke zekerheid al vaststellen welke vervolgrichting het opgaat. Vooral de scores voor begrijpend lezen en rekenen zijn doorslaggevend voor de schoolkeuze en voorspellend voor schoolsucces.