Home Cultuur & onderwijs Binnenkort bij NMKV tentoonstelling ‘Kruispunt Vught: 36 nationaliteiten achter prikkeldraad’

Binnenkort bij NMKV tentoonstelling ‘Kruispunt Vught: 36 nationaliteiten achter prikkeldraad’

Anton de Kom - foto: Anton de Kom Stichting / NMKV

Vanaf 12 april tot voorjaar 2025 is in Nationaal Monument Kamp Vught (NMKV) de tentoonstelling ‘Kruispunt Vught: 36 nationaliteiten achter prikkeldraad’ te zien. Deze expositie belicht de verhalen van de meer dan 1.800 gevangenen van Kamp Vught die een andere nationaliteit hadden dan de Nederlandse en die afkomstig waren van over de hele wereld.
‘De levenslijnen van duizenden mensen van over de hele wereld kwamen in die oorlogsjaren samen hier in Kamp Vught. Het maakt duidelijk hoe deze plek een van de knooppunten was in een wereldwijd netwerk van vervolging en terreur’, zegt directeur Jeroen van den Eijnde.

Centraal in de expositie staan de levens van zes gevangenen: Anton, Djajeng, Jane, Jules, Kam Hay en Meta. Onder hen de bekende Surinaamse verzetsman Anton de Kom, maar ook onbekende verhalen, zoals dat van de enige Chinees die in Kamp Vught gevangen werd gehouden of een Russische schaakliefhebber.
De zes verhalen in kwestie zijn zeer divers van aard, wat volgens Van den Eijnde, directeur van NMKV, een bewuste keuze is. Ze symboliseren de 32.000 mensen die op die locatie gevangen werden gehouden. Elke persoon heeft zijn eigen verhaal, verleden en toekomst. Het doel is om het volledige verhaal te vertellen, waarbij de focus niet alleen op de oorlog ligt, omdat deze mensen meer zijn dan slechts gevangenen van een concentratiekamp.

De expositie (met teksten in het Nederlands en Engels) is mogelijk dankzij bijdragen van het Mondriaan Fonds, het Cultuurfonds, het VSB-fonds, Zabawas, de Vriendenkring en de stichting Beschermers van Nationaal Monument Kamp Vught.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in