De grootste groep buitenlanders die in de Tweede Wereldoorlog in Kamp Vught gevangen zat, kwam uit België en was lid van het verzet. Historicus Dany Neudt was zaterdag in Nationaal Monument Kamp Vught om hier een lezing over te geven.
Het overgrote merendeel van de 1200 Belgische gevangenen in Vught, was verzetsstrijder. Zij werden meestal eerst gevangen gehouden in Fort Breendonk, een gevangenis die erger was dan de meeste concentratiekampen. Toen het fort overvol raakte, werden gevangen verzetsstrijders naar Kamp Vught gebracht. Zeker veertig van hen zijn hier opgehangen, vaak al een dag na aankomst.
België kent 150.000 erkende verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog. Veertigduizend zijn gearresteerd en vijftienduizend kwamen om het leven. Het verzet bestond onder andere uit inlichtingennetwerken, ontsnappingslijnen en verzetsgroepen. België had ook de grootste dichtheid aan sluikpers (illegale kranten). Ook het V-teken zoals wij dat nu kennen, komt uit België. Een journalist bedacht het symbool als stil verzet tegen de bezetter. De V stond voor Vrijheid in het Nederlands en Victoire in het Frans. Dankzij Churchill is het symbool wereldwijd bekend geworden.
Helden van het Verzet
In tegenstelling tot in Nederland, zijn de verzetshelden in Vlaanderen nog vrij onbekend. Na de oorlog was er meer sympathie voor de collaborateurs dan voor de verzetsmensen. Collaborateurs werden gezien als naïeve mensen die het beste voor hun land wilden. De verzetsmensen daarentegen hadden het volk in gevaar gebracht. Ook waren ze in de ogen van het volk vaak communisten en die waren de nieuwe vijand. Pas sinds enkele jaren komt er een kentering in het denken.
Neudt is een van de voorvechters daarvan. Om de Belgische verzetsmensen de eer te geven die hen toekomt, heeft hij ‘Helden van het Verzet’ opgericht. Neudt wil de vergeten verhalen van de verzetsstrijders vertellen. Voor hem voelt het als historisch onrecht om deze mensen te vergeten. Een van de doelen van ‘Helden van het Verzet’ is dat Belgen in 2030 minimaal één verzetsheld kunnen opnoemen. Ook wordt er hard gewerkt aan de oprichting van een verzetsmuseum.