Home Corona Herdenking Indië monument op gepaste afstand gehouden

Herdenking Indië monument op gepaste afstand gehouden

Op zaterdag 15 augustus herdacht Vught de Vughtenaren die in Indië zijn gesneuveld. Dat gebeurt elk jaar bij het Indië-monument in het Lievevrouwepark in Vught. Naast de Vughtse gesneuvelden, herdenken we tevens de overige militairen en burgers die in Indië zijn omgekomen.

Met de capitulatie van Japan, op 15 augustus 1945, kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Maar voor Indië was het nog lang geen vrede. Twee dagen na de Japanse capitulatie, op 17 augustus 1945, verklaarde de Republiek Indonesië zich onafhankelijk. Nederland trachtte vervolgens tot 1949 zijn gezag in de voormalige kolonie te herstellen tijdens de zogenaamde politionele acties. Daarna werd de onafhankelijkheid van Indonesië, mede onder buitenlandse politieke druk, een feit.

In die jaren zijn ongeveer 150.000 militairen uitgezonden. Hiervan zijn er ruim 6.200 omgekomen. Bij de Vughtse herdenking worden ook de Nederlandse militairen herdacht die tot 1962 in Nederlands Nieuw Guinea, het huidige West-Papua, zijn omgekomen.

Wethouder Pennings legde namens het gemeentebestuur een krans.
Impressiefoto’s Cees Ringelberg
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in