Home Blikveld De ‘lockdown’ van Vughterstede

De ‘lockdown’ van Vughterstede

Vughterstede

Vughterstede, de aanbieder van ouderenzorg in Vught met zorg op twee locaties, te weten Elisabeth en Theresia, heeft ook drastische maatregelen moeten nemen bij hun strijd om het virus buiten de deur te houden. Peggy van der Koelen, directeur van Vughterstede, vertelt dat het een zeer hectische tijd is. Er zijn inmiddels vanwege het coronavirus zeer drastische maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het virus buiten de deur blijft. Afgelopen week werd besloten om alle verpleeghuizen en woonvormen te sluiten. Peggy vertelt dat de maatregelen die nu nodig zijn tegen alles ingaat wat ze wil. De zelfstandigheid die de bewoners nog hadden, zoals een kleine boodschap doen, is hun nu ontnomen. Het voelt niet fijn maar het is noodzakelijk en Peggy vertelt dat zij en de medewerkers helemaal achter de strenge maatregelen staan, maar wél met pijn in hun hart. Tot nu toe is het gelukt om het virus buiten de deur te houden, maar ze maken zich op voor de stilte voor de storm.
In principe kun je bij Vughterstede al spreken van een ‘lockdown’. Alle diensten zijn stilgelegd, behalve de diensten die noodzakelijk zijn om goede zorg te leveren. Het grootste gemis is dat de bewoners op dit moment geen bezoek meer mogen ontvangen, dat haalt ook de structuur uit de dag voor de mensen. De medewerkers merken wel dat de familie en naasten daar de grootste moeite mee hebben. Ze mogen hun vader of moeder nu niet zien. De bewoners kunnen nu wel facetimen via Ipads die overal klaargezet zijn.
Dinsdag en woensdag komt er op beide locaties een zanger in de tuin optreden om de bewoners op te fleuren. De hal ligt dagelijks vol met brieven en pakketjes, want dat mag uiteraard wel. De bewoners blijven tot nu toe toch nog rustig onder deze barre omstandigheden. De mensen die in de seniorenwoningen wonen worden vaak gebeld zodat ook met deze mensen de band en het gevoel in deze moeilijke tijd behouden blijft. De medewerkers zijn erg veel gewend op het gebied van virussen en zieke mensen. Ze krijgen dagelijks een update over hoe om te gaan als een bewoner besmet blijkt te zijn. De richtlijnen van het RIVM worden strikt nageleefd.
Van buitenaf worden ook allerlei diensten aangeboden maar vanwege de ‘lockdown’ is het niet mogelijk daar gebruik van te maken. We moeten nu de veiligheid van de bewoners waarborgen en dat is bijna een 24/7 job, maar Peggy vindt dat het nu wel het moment is om er te zijn voor de medewerkers en bewoners. De saamhorigheid zorgt voor de energie om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

Luister hier verder naar het volledige interview van NOVO3 met Peggy van der Koelen van Vughterstede.

Foto: vughterstede.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in