Home Columns Wisselvallige zomer

Wisselvallige zomer

Sander Wieringa

Het is een wisselvallige zomer, ook voor de bomen in Vught.

Juli was een goeie maand voor het groen. Veel regen, gematigde temperaturen. Ideaal voor bomen, struiken en andere gewassen. Juli was ook een goeie voor het groenareaal. De gemeente besloot om ongeveer 6000 boompjes aan te planten op een paar plekken in het buitengebied. In totaal zo’n 7 hectaren. Niet niks. Maar niet genoeg. Om een evenredige bijdrage te leveren aan de provinciale bossenstrategie zou Vught zo’n 90 hectaren bos moeten aanplanten. Gaat niet gebeuren vrees ik.

Er worden ook bomen terug geplant ter compensatie van kap. Bij de EBI is aan beide kanten van het kanaal bos omgehakt voor een nieuw bruggetje. Een stukje verderop aan het Drongelens Kanaal wordt evenveel teruggezet: stekjes in diverse soorten.

En de gemeenteraad vindt dat er méér moet gebeuren. Dat staat in een motie die vorige maand bijna unaniem werd aangenomen. De motie wil dat de gemeente jaarlijks 2 ton extra uittrekt voor bomenaanplant in de bebouwde kommen.

Mooi. Maar geld is niet het probleem. Is er ook plék? Een groot aantal inwoners heeft een tijd geleden een ‘bomenkansenkaart’ gemaakt. Daarop 500 plekken voor 5000 bomen. Ambtenaren waren kennelijk not amused en antwoordden B&W dat maar voor 50 á 60 bomen ruimte zou zijn. Op alle andere plekken: kabels, leidingen, plannen, lastig, werk, liever niet. En onze wethouders slaan dan niet met de vuist op tafel, maar verschuilen zich graag achter hun ambtenaren.

Een wisselvallige zomer. Met ook rampspoed. Er ligt een ontwerp-kapvergunning ter inzage voor 48 bomen langs het spoortracé. Er gaan er veel méér om: rond de 600, op 5,6 hectare grond. Voor lang niet alle bomen zou een kapvergunning nodig zijn. Alle 600 zijn ten dode opgeschreven omdat het PHS-tracébesluit onherroepelijk is. Over de hele lengte van de spoorweg in Vught zal komende winter een kaalslag plaatsvinden. Eerst aan de westzijde, een winter later aan de oostzijde. Met het groen verdwijnen ook talloze zangvogels, eekhoorns, egels, vleermuizen en vlinders uit het dorp. Vught wordt ernstig armer. Jammer, maar niets aan te doen.

“Het wordt daarna weer mooi”, werd beweerd. Dat zit nog. Om te beginnen komen lang niet alle bomen terug. Er gaan 5,6 hectaren bomen om en er komen maar 4 hectaren bomen terug bij het spoor. Hoe, wat en waar wil de gemeente pas tegen 2030 met omwonenden gaan bespreken. Dus vele jaren kijkt Vught aan tegen een verschrikkelijke bouwput en weet niemand hoe het er daarna uit gaat zien. Behalve dat het spoor weg is.

Je zult maar in de Pieter Bruegellaan, Van Miertstraat, Rembrandtlaan of elders bij het spoor je huis hebben; dat is straks in één klap tonnen minder waard of tot 2030 onverkoopbaar. Want als een koper vraagt: “Hoe wordt het hier straks?”, dan kan je niet anders zeggen dan: “Onbekend maar volgens wethouder Du Maine mooi”. Nou, die kopers kijken nog even verder.

Na een wisselvallige zomer komt er dus een kille winter voor de bomen in Vught.