Home Columns Windmolens

Windmolens

Peter Corvers

Een windmolen in De Margriet? Of in de buurt van de Essche Stroom? Je hield het tot voor kort niet voor mogelijk maar sinds het Vughts gemeentebestuur haar plannen voor de energietransitie bekendmaakte moeten we er terdege rekening mee houden.

Na kennisneming van de plannen vroeg menigeen zich in Vught af waar De Margriet ligt. Het is het laatste stukje Helvoirt voor het Drongelens Kanaal, vlakbij Cromvoirt. Een gebied zo groot als pakweg 60 voetbalvelden nabij de Loonse en Drunense Duinen. Om een auto te zien moet je veel geduld hebben.

Daar zou dus een windturbine van pakweg 100 meter hoog (maar je hebt ze ook al van 200 meter!) moeten komen. Overal in Nederland roepen plannen voor windturbines protesten op bij inwoners die zo’n ding in hun achtertuin dreigen te krijgen. Maar niet in De Margriet waar het onder die paar bewoners vooralsnog muisstil blijft.

Dat geldt niet voor de bewoners in het gebied rondom de Essche Stroom, nabij het Wilhelminapark, langs de A2 bij Boxtel. Tijdens de bewonersavond op 1 november in Novalis lieten bewoners in dat gebied wél van zich horen: of de gemeente ook rekening kan houden met de biodiversiteit? En hoe zit het met de burgerparticipatie in het gebied rondom de Essche Stroom dat dunbevolkt is? ‘Wij maken ons echt zorgen!’

Het verhaal is bekend: ook Vught wil de doelstellingen uit het Klimaatakkoord halen en doet dus mee met zon- en windenergie. Vught werkt daarvoor samen met gemeenten uit de regio. Die hebben afgesproken dat zij tot 2030 0,05 TeraWattuur (TWh) aan energie gaan opwekken (landelijk is dat 35 TWh). Het Vught gemeentebestuur heeft gekozen voor een combinatie van wind en zon. Vught, Boxtel en Heusden slaan voor de windenergie de handen ineen. Een andere buurgemeente, Sint-Michielsgestel, heeft besloten voorlopig (tot 2030) niet mee te doen. Dat kan dus kennelijk ook!

De keus voor Vught is grofweg: of 50 hectares (100 voetbalvelden) vol zonnepanelen of vier windmolens. Of van allebei een beetje. Het Vughts gemeentebestuur kiest voor het laatste. Geen uitgestrekte zonnevelden in het buitengebied maar zonnepanelen op daken van onder meer bedrijven, fabrieken en infrawerken, zoals geluidschermen. Een verstandige keus.

Ooit waren er plannen om de gemeentegrond in De Margriet vol te leggen met zonnepanelen. Een dwaas plan, maar een windmolen is nog gekker. De Margriet, waar de voormalige gemeente Haaren in 2019 in nauwe samenwerking met boeren het startsein gaf voor een duurzame transitie, naar meer natuur-inclusief gebruik van de agrarische grond, verduurzaming van de agrarische sector, kortom meer ruimte voor de agrariër, maar ook voor de natuur, biodiversiteit zoals ook meer weidevogels. 

Een windturbine in De Margriet, dat verzin je niet. Op een steenworp afstand van een nationaal park, een stiltegebied waar je een speld kunt horen vallen! Of in een gebied waar je geniet van de rust van de kabbelende Essche Stroom, de mooie natuur en kleinschalig boerenland. Windmolenparken op zee en op land waar het écht kan, prima. Maar hier kan het dus niet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in