Peter Corvers
De Margriet in Helvoirt is de (voorlopig) enige plek die het college van B&W op het oog heeft voor windmolens. Het gaat dan om drie windmolens van 255 meter hoog langs het Drongelens Kanaal. De gemeente Heusden ziet de bui al hangen.
Met de regionale afspraken geven Vught en andere regiogemeenten in 2020 het startsein voor het zoeken naar geschikte locaties voor windmolens en zonneparken. Die afspraken, ook wel Regionale Energiestrategie (RES), tussen regiogemeenten zijn bedoeld om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen. Binnen die RES spreken de regiogemeenten af hoeveel duurzame energie zij moeten opwekken om aan onze toekomstige warmte- en elektriciteitsvraag te voldoen. Maar die samenwerking komt niet van de grond, sommige gemeente weigeren mee te werken, andere nemen geen beslissing of schuiven die voor zich uit.
Een jaar later, in 2021, wijst de Vughtse gemeenteraad zoekgebieden aan waar windmolens en/of zonneparken moeten komen. Die zoeklocaties zijn onderzocht naar haalbaarheid. In totaal zijn negen gebieden in beeld waarvan het college er in juli (voorlopig) vijf van de lijst schrapt, waaronder het gebied langs het Drongelens Kanaal, grenzend aan de Gement. Die gebieden liggen te dicht bij woningen of kunnen natuurschade veroorzaken. Die locaties vallen niet definitief af maar worden nu niet nader onderzocht.
Vier zoekgebieden voor zon- en windenergie blijven over. Dat zijn De Margriet in Helvoirt (zon en wind), de Gijzel in Helvoirt (zon) en het gebied tussen de N65 en het spoor nabij het Helvoirts Broek (zon). De gemeenteraad besluit op 12 september of daarvoor nader onderzoek komt en wel over de impact van wind en zon op het volle elektriciteitsnet (netcongestie), ecologie en landschap. Dat is de volgende stap die de gemeenteraad kan zetten. Maar ook daarna is nog een lange route te gaan. Eventuele plaatsing van windmolens is nog ver weg.
Tegen mogelijke plaatsing van windmolens is veel verzet zoals van IVN/Natuur- en Milieugroep Vught, Natuurmonumenten, Brabants Landschap en de Brabantse Natuurfederatie (BMF), zo bleek tijdens de commissie op 29 augustus. Maar ook de gemeente Heusden waarschuwt Vught voor de plannen met windmolens in de Margriet, aan de grens met Vlijmen want die kunnen effect hebben voor inwoners en op natuur en landschap, schrijft het Heusdense college. Ook wijst Heusden er fijntjes op dat Vught de afstandsnormen uit de kadernotitie windenergie Heusden van 750 meter tot woonkernen en 400 meter tot woningen moet aanhouden voor windmolens. De Vughtse meetlat reikt niet zover.
In de commissie bleek ook veel twijfel binnen de politiek. Vooral de mislukte regionale samenwerking valt de fracties zwaar met als gevolg dat Vught zelf geschikte locaties wil vinden binnen haar eigen gemeentegrenzen. “Dadelijk zet Boxtel een windmolen tegen de grens met Vught vlakbij kwetsbare natuur”, schetste Van Woesik een donker scenario in de commissie. Precies dàt bedoelt Heusden dus ook! Het bewijst dat individuele gemeenten, zoals Vught nu wil, niet op eigen houtje plannen voor windmolens moeten maken.