Peter Corvers
Vught had ruim 30 jaar geleden gemeentepolitie en een korps van ruim vijftig politiemensen. Helvoirt kende een groep van acht rijkspolitiemensen. In Cromvoirt zat een postcommandant. In 1994 gaan de rijks- en gemeentepolitie op in 25 regionale politiekorpsen. Sinds 2013 kennen we een Nationale Politie.
Vanaf die tijd is het blauw op straat sterk afgenomen. Roderick van de Mortel schetste bij zijn afscheid een gitzwart beeld van de situatie waarin de politie zich bevindt en sprak over “erbarmelijke omstandigheden”. “Ook in de Vughtse politiek mag meer aandacht zijn voor veiligheid”, vindt hij. Ook landelijk. “We kennen in ons land een zware criminaliteit zoals we die nooit eerder hebben gekend.”
De scheidend burgemeester heeft geen hoge pet op van de Haagse politiek, in elk geval niet als het gaat over de politie. “Nog altijd denken velen, met name in Den Haag, dat het Manke Nelis en Schele Jo zijn die elkaar een keer op het gezicht slaan en dat het dan over is. Dat is niet zo.” Van de Mortel doelde op de ondermijnende criminaliteit, veelal druggerelateerd. Hij noemde enkele voorbeelden, zoals de Rotterdamse haven waar jaarlijks zo’n 70 miljard aan drugs wordt opgehaald en Tilburg waar elk jaar een miljard wordt verdiend aan de pillenindustrie. “En dat is de reden waarom ik zo gestreden heb voor de veiligheid rondom de PI.”
Van die zware criminaliteit maakte Van de Mortel in zijn afscheidswoord vervolgens de overstap naar de wijkagenten “die hun werk niet goed kunnen doen”. Van de Mortel wees erop dat het altijd de bedoeling is geweest dat wijkagenten in de haarvaten van de samenleving zouden zitten. “Om zaken voor te zijn. Om te zorgen dat wij een informatiepositie hadden zodat wij, als er iets fout ging, ook konden doorpakken.” Niet dus.
Bij de invoering van de Nationale Politie is in de Politiewet vastgelegd dat elke gemeente recht heeft op één wijkagent voor elke 5.000 inwoners. Dat wordt lang niet overal gehaald. Wel in Vught, Helvoirt en Cromvoirt, samen ruim 33.000 inwoners, en goed voor zes wijkagenten. Waar Van de Mortel zich vooral aan ergert is dat van de afspraak dat de wijkagent 80 procent van zijn tijd op straat actief zou zijn, niets terechtkomt. Geen 80 maar slechts 20 procent. Van de vijf werkdagen is onze bromsnor dus nog maar éen dag in ons dorp. “De gedachte was dat de wijkagent in de haarvaten van de samenleving zou zitten”, sprak Van de Mortel. “Dat is er door allerlei bezuinigingen en omstandigheden niet van gekomen. En daar maak ik mij grote zorgen over.”
De scheidend burgemeester zwaaide voormalig wijkagent Marcel de Rouw bij zijn afscheid nadrukkelijk lof toe. De Rouw, die zijn werkzaamheden als wijkagent medio vorig jaar om onduidelijke reden van zijn politiechefs moest neerleggen, was op uitnodiging van Van de Mortel bij zijn afscheid in de raadszaal aanwezig. Die zag het gedwongen vertrek van De Rouw, een politiebesluit waar de gemeente niet over gaat, destijds met lede ogen aan. “Marcel was de hoofdbromsnor van Vught”, sprak Roderick bij zijn afscheid. “Hij heeft zich dag en nacht ingezet voor de gemeente. Wat fijn dat je er bent, Marcel.”