Home Columns We houden over!!!!

We houden over!!!!

Theo Vorstenbosch

Iedereen heeft het al in het Klaverblad, dat gelukkig weer bezorgd wordt, kunnen lezen…..Vught houdt bijna 10 miljoen over op de jaarrekening 2022. Dat stemt iedereen tot tevredenheid. Of toch niet?

Een tijd geleden hebben we ook in de krant kunnen lezen, dat Vught op de ranglijst van Elsevier, de “beste woonplaats van Brabant” is. (Het is er beter wonen dan bijv, in Den Bosch of in St.-Michielsgestel.)

Vught heeft natuurlijk zijn pareltjes. Landschappelijke, historische en culturele pareltjes en goede voorzieningen. Tenminste als je meet met de 112 indicatoren die Elsevier daarvoor gebruikt. Daarnaast worden we nu misschien wel de rijkste gemeente. Dus valt er niets te zeuren of te klagen. Dat doen we dan ook niet. Ook mensen die eigenlijk wel te klagen hebben, doen dat niet. We wonen tenslotte in een welgestelde gemeente en we zijn de schaamte van erkennen dat we niet meer rond kunnen komen, nog niet te boven.

Want naast de “beste woonplaats” van Brabant volgens Elsevier, geeft het CBS aan dat er geen enkele gemeente in Brabant is, waar de “ongelijkheid in inkomen” zo groot is als in Vught.

Dat zal dan ook wel niet een van die 112 indicatoren geweest zijn. Waarschijnlijk ook niet de verkeersveiligheid, voorzieningen in de kleine kernen, de huizenprijzen en de mogelijkheid voor jeugd en starters om in Vught te blijven wonen.

Op verschillende domeinen waren er “meevallers” die ervoor zorgden dat er een groot overschot is. Volgens mij betekent het echter dat het geld niet op de plaats gekomen is waar het had moeten zijn. Of willen we een gemeente die winst moet maken en liever het geld in de knip houdt dan de inwoners, organisaties en verenigingen te helpen die het nodig hebben. Nu lezen we in het artikel dat we overhouden omdat o.a. de vraag uitbleef. Minder energietoeslag nodig, minder uitgaven voor WMO en Meedoen. Ook de uitgaven voor cultuur vielen 204.000 euro lager uit dan was gepland.

Waarom bleef die vraag uit en waarom worden geplande uitgaven niet gedaan? Volgens mij is die vraag er wel degelijk ook al is die soms indirect en versluierd. Er zijn genoeg gezinnen en situaties in Vught die deze vraag wel degelijk hebben, maar ook last hebben van de “schaamte”. Volgens de gemeente komen er geen signalen van bijvoorbeeld organisaties als Vincentius, Wij Omarmen en Voedselbank. Misschien moet de gemeente toch eens verder kijken. Volgens mij groeit ook in Vught de ‘stille armoede”. Als je je ogen daarvoor sluit, hoef je ook niet te helpen en houd je natuurlijk wel geld over. Het feit alleen al dat stichtingen als Wij omarmen, Voedselbank en Vincentius hun handen vol hebben, zou toch te denken moeten geven.

In hetzelfde artikel lees je dat de uitgaven voor cultuur 204.000 euro lager uitvielen dan gepland. Dan doemen er bij mij allerlei vragen op. Ik weet dat de cultuursector zeker wel (financiële) vragen had liggen bij de gemeente en de gemeente zeker dat geplande geld in had kunnen zetten t.b.v. de cultuur in Vught/Helvoirt/Cromvoirt. Daarnaast is het vreemd dat een gemeente wel overhoudt aan geplande financiële middelen voor de cultuursector, maar heel terughoudend is om financiën in te zetten voor een sociaal-cultureel centrum. Het zou de gemeente sieren om het geld dat bestemd was voor cultuur ook daarvoor weer in te zetten. Misschien zou het helpen om een prachtig nieuw toekomstbestendig sociaal-cultureel centrum te realiseren, waar de inwoners van de gemeente Vught de komende 40 jaar hun hart op kunnen halen.

Een gemeente dient niet over te houden maar te investeren in zijn inwoners, verenigingen, stichtingen en organisaties die klaar staan voor iedere dorpsgenoot en de leefbaarheid en het welzijn in de breedste zin voor iedere inwoner bevorderen.

Als onze gemeente dat doet en we deze indicator meenemen in het onderzoek van Elsevier, komt de gemeente Vught misschien wel op plaats 1.