Home Columns Waakhond

Waakhond

Peters Corvers, redacteur Blikveld

Peter Corvers

De Vughtse gemeenteraad heeft NOVO3 een startsubsidie van 48.000 euro toegekend. Die is vooral bestemd voor de aanschaf van apparatuur en om uitzendingen mogelijk te maken. Daarnaast krijgt de omroep een meerjarige subsidie tot en met 2026 van 39.000 euro die in drie jaar wordt afgebouwd tot 27.000 euro. Met die afbouw van 4.000 euro per jaar wil de politiek de omroep stimuleren om reclamegelden te verwerven.

Met dat besluit tast de gemeenteraad dieper in de buidel dan het college van B&W aan de raad voorstelde: een basisbedrag van ruim 20.000 euro en bijna 22.000 euro voor opstartkosten. Maar ook de 75.000 euro tot en met 2026 (daarna blijft het nog onzeker, los van de basissubsidie van ruim 20.000 euro) waartoe de gemeenteraad uiteindelijk besloot maakt de realisatie van een enigszins volwassen, laat staan professionele, lokale omroep onmogelijk. Zo komt er vooralsnog geen betaalde kracht, een hoofdredacteur waar de omroep in zijn Ambitieplan nog vanuit gaat. Want waar moet die van betaald worden?

Afgezien van de hoogte van de subsidie blijft het behelpen: een lokale overheid die haar eigen waakhond financiert. Een belangrijke taak van lokale omroepen is het onafhankelijk en kritisch volgen van lokale bestuurders en het informeren van burgers over het reilen en zeilen van die bestuurders. De financiële afhankelijkheid van de omroep van diezelfde bestuurders staat daar natuurlijk haaks op. Daarom pleiten de Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Cultuur (adviesorganen de ministers van BZK en van OCW) ervoor de financiering van lokale omroepen weg te halen bij gemeenten en te verleggen naar het ministerie van OCW. Want een lokale overheid die zelf haar waakhond moet laten blaffen…

In een tijd waar de regionale nieuwsvoorziening, denk in deze regio aan het Brabants Dagblad en Omroep Brabant, het steeds meer laten afweten als het gaat over het volgen (laat staan kritisch volgen!) van de lokale politiek is een omroep die het lokale bestuur volgt en controleert van groot democratisch belang. De Vughtse politici onderkennen dat wel, zo blijkt uit de debatten, maar handelen daar niet naar. Van de omroep wordt van alles verwacht: nieuws, achtergrondinformatie en opinies over een breed scala aan onderwerpen, ook amusement en dat dagelijks, zo staat in de Vughtse Mediavisie. En verslaggeving van allerlei evenementen. Afgezien van het feit dat de gemeente daar helemaal niet over gaat (de omroep bepaalt zelf de inhoud van programma’s) heeft de politiek veel noten op haar zang voor het bedrag waarmee zij nu over de brug komt.

Als het gaat over samenwerking van NOVO3 met andere lokale omroepen geeft de politiek blijk van een beperkte visie. De gemeenteraad wil niet dat NOVO3 de komende vijf jaar opgaat in een streekomroep waarin diverse lokale omroepen samenwerken. Terwijl daarvoor alle seinen op groen staan! Zowel het ministerie van OCW, de NLPO (de samenwerkende lokale omroepen) en de VNG sturen steeds meer aan op streekomroepen en stellen stimuleringsbijdragen ook daarvan afhankelijk. Die schaalvergroting is nodig om de slagkracht van de lokale omroepen te versterken. Die kunnen zich dan professioneler organiseren met als doel kwalitatief hoogwaardiger (journalistieke) programma’s te maken. En dat hoeft helemaal niet ten koste te gaan van het lokale karakter van de omroep, integendeel er komt meer geld vrij om dat lokale karakter juist te versterken.

De Vughtse politiek ziet die samenwerking de komende vijf jaar niet zitten. Maar ook hiervoor geldt: zij gaat daar helemaal niet over! De omroep bepaalt zelf of het samenwerkt met andere omroepen. Voor een meer professionele omroep zijn de stimuleringsbijdragen van het ministerie van OCW onmisbaar. Terecht dat NOVO3 daar nu een beroep op gaat doen in samenwerking met andere omroepen, zoals VOS-voorzitter Wouter Schreuder via zijn eigen omroep onlangs liet weten. 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in