Home Columns Versteende tuinen

Versteende tuinen

Roel van den Eijnde

Bij ons thuis staat iedere twee weken een ramvolle gft-bak aan de straatkant. Gevuld met hoofdzakelijk t, en verder het nodige ruftende g en f. Dat tuinafval is afkomstig uit onze voor- en achtertuin, een plek waar de appelbomen tot voor kort lustig bloeiden en de tuinroos geurt naar het paradijs. Precies wat je mag verwachten van een tuin, ik hoor het u zeggen. Voor de zekerheid heb ik de Dikke van Dale er op nageslagen. Johan Hendrik van Dale zegt, en ik citeer de goede man, God hebbe zijn ziel: ‘Tuin. Omheind stuk grond, met bloemen, bomen en andere gewassen beplant.’ Helder toch?

Nou, er zijn Vughtenaren die daar héél anders over denken. Waarbij een tuin niet een omheind stuk grond is dat gevuld moet worden met bloemen, planten of andere gewassen maar met tegels. Of keien. Of beton. Voor de goede orde: ieder zijn of haar meug. Als u een Maasvlakte voor de deur wilt, lekker doen. Pers er nog een auto bij, zet er een tuinstoel naast en leuk het op met een tuinkabouter. Prima, heb ik helemaal niets over te zeggen.

Maar, en u voelde deze ‘maar’ al mijlenver aankomen, het is ook wel een beetje, tsja, hoe zal ik dat voorzichtig zeggen, asociaal. Een tuin die er uitziet als de parkeerplaats van de Brabanthallen kan geen druppel water opslaan. Zodat bij een stevige regenbui het kostbare hemelvocht linea recta naar het riool stroomt dat vervolgens overbelast raakt. Daarnaast heeft alles wat zoemt en fladdert helemaal niets aan een tuin van louter steen. De bijenstand in Nederland holt de laatste jaren schrikbarend achteruit omdat er steeds minder bloemen zijn waar ze voor een verse portie stuifmeel op kunnen landen. Minder bijen betekent minder bestuiving en minder bestuiving betekent minder fruit en groenten, want die zijn net als bloemen afhankelijk van bestuiving. Bijen zijn superbestuivers!

Dus, terwijl ik iedere twee weken een op knappen staande gft-bak aan de straat zet omdat ik mijn burgerplicht vervul en zorg voor een groene tuin met bloemen, bomen en andere gewassen én daar tussen neus en lippen door óók de bijenstand nog een handje mee help, zijn er Vughtenaren die hun tuin dichttimmeren met tegels en denken, die hele natuur kan me werkelijk aan m’n reet roesten. Bijdrage aan al wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit: nul. Ligt het nu aan mij of wringt daar iets?

4 REACTIES

 1. Volledig mee eens!
  Goed geschreven.
  Ik erger me rot aan die zogenaamde ‘tuinen’ met alleen maar vierkante grote plavuizen en eventueel nog een strikje gras welke men dan liefst van kunstgras maakt… en, uiteraard moet er nog wel een trampoline in! Want volgens de Nederlandse begrippen heb je geen tuin als er geen trampoline in staat …..🤔

 2. [* De Shield plugin heeft dit bericht als “Pending Moderation” gemarkeerd. Reden: Gefaalde Bot Test (verlopen) *]
  Helemaal mee eens
  MAAR wat als je wat ouder wordt en deze pracht en praal niet meer kunt onderhouden . Er is niemand die dat voor je komt doen elke week .
  En als je dan ook slecht ter been bent en bij elke stoeptegel zowat struikelt en dat zijn er veel in Vught. Ja weet het niet een tuin is dan.
  Maar om op de vlakke tuin terug te komen dat is dus voor ons persoonlijk de enige optie om minder te stuikelen en er zelf wat onderhoud aan te plegen .
  Natuurlijk opgevolijkt met wat bloempotten.
  Dus neem dit aub mee in uw gedachten en het niet alleen gaat dat om de natuur aan je reet te laten roesten maar om veiligheid.

  • Beste D.R.

   Dank voor uw reactie. Alle begrip natuurlijk dat leeftijd een beperkende factor kan worden bij tuinonderhoud. Maar gelukkig vrolijkt u de tuin op met wat bloempotten zodat u op die manier toch een ´steentje´bijdraagt.
   Mijn oproep was dan ook vooral gericht tegen mensen die wél de ruimte, mogelijkheden en fysieke gesteldheid hebben om een tuin te onderhouden, maar vervolgens kiezen voor stenen. Wist u dat ruim een derde van het Nederlandse tuinoppervlak ‘versteend’ is en dat er bijna veertig gemeenten in Nederland zijn waar meer dan de helft van de voor- en achtertuinen uit stenen bestaat? Dat zijn echt niet allemaal mensen zoals u die slecht ter been zijn en waar tuinonderhoud echt lastig is. Het heeft vooral te maken met ‘geen zin’, ‘geen tijd’, ‘geen groene vingers’ of ‘geen interesse’.
   Maar er is tegenwoordig veel mogelijk, ook zònder groene vingers. Zo zijn er waterdoorlatende tegels in de handel en bestaan er vrijwel onderhoudsvrije tuinen die wél groen zijn. Maar ik ken uw persoonlijke situatie niet en in begrijp dat een groene tuin niet voor iedereen mogelijk is.
   Verder, als ik dan toch hardop denk, zou dat best een handschoen kunnen zijn die de gemeente op mag pakken: een poule vormen van vrijwilligers die tuinonderhoud uitvoert bij mensen die slecht ter been zijn. Gefaciliteerd door de gemeente. Dan snijdt het mes aan meerdere kanten. Wat zou u daar van vinden?

 3. Ik begrijp deze column niet. Ruimt Roel zijn tuin op omdat hij zijn tuin opruimt? En zit daarom zijn GFT-bak iedere twee weken zo vol? Bedoelt hij dat hij veel snoeit en onkruid wiedt? Burgerplicht? Ik begrijp hieruit dat hij zelf geen groene vingers heeft en anderen verwijt dat die graag een nette betegelde tuin willen hebben.
  Hou op met dit soort domme columns. Met alleen vriendjespolitiek-reacties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in