Home Columns Vechten of verbinden?

Vechten of verbinden?

Sander Wieringa

Vught, Cromvoirt en Helvoirt hebben een nieuwe gemeenteraad gekozen. Nu nog een college van B&W, liefst in januari al. Het makkelijkst is als Gemeentebelangen, VVD en PvdA-GroenLinks gewoon doorgaan, met 14 van de 23 zetels. GB en VVD kunnen ook de progressieven inwisselen voor het CDA. Of voor D66. Er zijn ook combinaties mogelijk zónder GB en/of VVD. Maar al die alternatieven zijn lastig vanwege persoonlijke antipathieën onder Vughtse politici.

Doorgaan als GB-VVD-PvdAGL is een snelle oplossing maar niet de beste. Want dan houd je de bestaande scheiding tussen coalitie en oppositie. Als het GB-VVD-CDA wordt zijn de rapen helemaal gaar in Vught, met een diepe ideologische kloof tussen links en rechts. Britse toestanden. Niet passend in ons polderland dat draagvlak zo belangrijk vindt.

De tweespalt in de Vughtse politiek bleek de afgelopen jaren en ook tijdens de campagne. Coalitie en oppositie namen niets meer van mekaar aan. En daardoor vinden velen in het dorp dat er naar hen niet geluisterd wordt. Met als gevolg: frustratie bij inwoners die beleid willen beïnvloeden, protesten en juridische procedures.

Beter zou zijn als de hele gemeenteraad weer echt kan meebesturen, zoals ook wettelijk de bedoeling is bij gemeenten. Daarom hoop ik nu op een raadsbreed akkoord. Een programma op hoofdlijnen waarin alle partijen zich kunnen vinden. Als ook nog maatschappelijke organisaties meepraten wordt het zelfs een ‘samenlevingsakkoord’. Alle partijen dragen kandidaat-wethouders voor en daarvan worden er vier gekozen. Of vijf, als er een paar in deeltijd werken.

Inhoudelijk kan dat prima. Want alle partijen zijn het over veel zaken best wel eens: verkeersveiligheid, betaalbaar wonen, voorzieningen. Ook vinden ze allemaal dat er eerder en meer naar de burger geluisterd moet worden. Nou, zet dan niet de helft van de kiezers buitenspel.

Er werd bij vorige verkiezingen ook al gepleit voor raadsbrede akkoorden. Waar ze kwamen zagen we dat de samenleving meer invloed krijgt en de hele raad weer meezoekt naar oplossingen. Maar we zagen ook dat zo’n bestuur terugdeinst voor impopulaire maatregelen en dat wethouders minder zeker zijn van hun positie. Het vraagt dus om goede wil en om durf.

Daar heb ik dan een hard hoofd in, qua Vught. Ik zag in de verkiezingsdebatten kemphanen elkaar de maat nemen. Veel oud zeer en rancune: dorpspolitiek! Als die vechtjassen gaan onderhandelen wordt het niks.

Ik vrees ook dat er in Vught een paar bange bestuurders rondlopen, die níet telkens in de raad willen zoeken naar meerderheden. Die zich veiliger voelen in een gepantserd regeerakkoord met fractiediscipline. En die – als het erop aankomt – helemaal geen dialoog met burgers willen. Waarom, als we de meerderheid hebben? Allemaal gedoe!

We gaan het zien. In de campagne waren alle partijen weer even heel zichtbaar en wilden ze alles voor ons doen en naar ons luisteren. Ik hoop dus niet dat de politici zich nu weer vijf jaar gaan verschansen achter de dikke eikenhouten tafels van de Vughtse raadszaal. Want dan wordt het weer vijf jaar vechten in Vught.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in