Marc Smits
Half augustus 2022. De meteorologische herfst heeft zich eindelijk ingezet en op diverse plaatsen ook in Vught, Helvoirt en Cromvoirt is de jaarlijkse bladval begonnen. De gemeentelijke bladblaasploegen met bijbehorende wagens heb ik nog niet gespot dus kennelijk valt het nog wel mee met de hoeveelheden en beperkt het zich tot bepaalde soorten bomen die door het warme weer nu sneller dan gewoonlijk hun dekmantel afwerpen. Toch verstandig komende dagen met de gewenste regenbuien om de afvoerputten her en der in ieder geval wat bladvrij te maken zodat eventueel overtollig hemelwater kan wegvloeien en niet voor ongewenste overstromingen zorgt.
Overtollig regenwater? Dat is tegenwoordig natuurlijk een woordcombinatie die niet meer bij elkaar past. Gebleken is – ook weer de voorbije weken waarin droogte hoogtij viert – dat hemelwater eigenlijk niet overtollig kan zijn. Maar je moet het wel op de juiste manier (her-)gebruiken. Wij hebben gekozen voor de installatie van een regenton van 260 liter. Best een joekel moest ik zeggen toen Albert compleet met aanhanger voor de deur stond om de diverse beschikbare modellen te tonen. Niet meer zo’n ouderwetse houten exemplaar met ijzeren ringen. Tegenwoordig is het van kunststof vervaardigd en in de kleuren zwart, antraciet en groen beschikbaar. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat van die 260 liter zich zo’n 60 liter onder het aftappunt bevindt en niet op deze wijze beschikbaar is. Maar goed, 200 liter is best een kwak water en de ton is al na een forse regenbui of enkele dagen met wat minder regen geheel gevuld. Een hemels geschenk om de tuin te irrigeren. Bij een zeer forse bui zorgt het overlooppunt ervoor dat het overtollige regenwater in de tuin stroomt en niet alsnog het riool als bestemming kent. Bij de ‘light’ variant voert het water alleen bij grote piekbuien toch voor een deel richting riool. Dat zorgt ervoor dat eventuele overlast in de tuin kleiner wordt.
Albert is verbonden aan het burgerinitiatief KANT. Niet de persoon die als een irritante energiehorzel langs de deuren gaat om een of andere vage dienst of product te slijten waarbij je steevast een onbehaaglijk gevoel krijgt. Nee, je moet zelf contact met Albert opnemen. Half augustus werd ik in eerste instantie getriggerd door een nieuwsbericht over KANT omdat er een gemeentelijke subsidie aan het project is gekoppeld. Dat betreft geen tonnen en beslaat hooguit wat tientjes maar toch leuk meegenomen en het toont de betrokkenheid van de lokale overheid bij de vergroening van tuinen.
De komende weken zullen we het nog even zonder regenton moeten stellen. Door de animo ook in Vught, Helvoirt en Cromvoirt heeft Albert pas over enkele weken tijd om de aansluiting te realiseren. De actie zelf loopt nog tot eind augustus. Albert zorgt voor de juiste (terug-)koppeling.