Home Columns Twee gezichten

Twee gezichten

Peter Corvers

Onder druk van boerendemonstraties stapte het CDA vorig jaar uit het Brabantse provinciebestuur vanwege de stikstofcrisis. Na veel intern getouwtrek kwam onlangs uiteindelijk een nieuwe coalitie tot stand met Forum voor Democratie. Daarmee hebben de boeren hun belangrijkste bondgenoot weer terug in het machtscentrum.

Maar voor die machtsgreep betaalt het CDA wel een prijs: diepe verdeeldheid en crisis binnen deze partij. Want de nieuwe coalitie in Brabant met Forum ligt bij veel CDA-leden als een baksteen op de maag. Uit een peiling onder de bijna 5.000 Noord-Brabantse CDA-leden (met 800 deelnemers) blijkt dat slechts 56 procent van de leden samenwerking met Forum acceptabel vindt.

Ook het CDA in Vught maakt zich zorgen over de samenwerking met de partij van Thierry Baudet. De Vughtse afdeling vraagt zich in een brief aan het landelijk partijbestuur af hoe volksvertegenwoordigers van deze partij kunnen samenwerken met een partij ‘die onze fundamenten openlijk en heimelijk ondergraaft.’ Het bestuur sluit niet uit dat de kwestie binnen de partij ‘voortziekt.’

Al eerder dan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2021 gaan kiezers in Brabant al op 18 november naar de stembus, in deze regio in Vught, Boxtel en Oisterwijk. De Vughtse CDA-afdeling vindt dat “een voortetterende discussie over samenwerking met Forum voor Democratie daarbij niet behulpzaam is.” Volgens het CDA-bestuur plaatsen potentiële kiezers vraagtekens bij een partij ‘die teveel verschillende gezichten heeft of blijft hangen in de waan van de dag’. Een aantal leden twijfelt over hun lidmaatschap.  Een CDA-lid heeft er al de brui aan gegeven.  

Maakt het CDA Vught zich terecht zorgen? In Haaren, met name Helvoirt dat naar Vught gaat, is het CDA van oudsher sterk vertegenwoordigd en heeft het haar positie redelijk kunnen handhaven, in tegenstelling tot in veel plaatsen elders. Dat heeft alles te maken met het omvangrijke buitengebied en de (nog altijd) vele inwoners met agrarische belangen of agrarische achtergrond. 

Het is dan ook geen verrassing dat het CDA in Haaren niet moeilijk doet over de samenwerking met Forum voor Democratie. Uit een peiling onder de ruim 50 Haarense CDA-leden (achttien deelnemers) geven zestien leden aan geen bezwaar te hebben tegen die samenwerking. Dat is 89 procent. Twee leden zijn (mordicus) tegen. Het is duidelijk: de boerenbelangen blijven in Haaren de boventoon voeren.

Het CDA in Vught hoeft niet bang te zijn de vaste groep CDA-stemmers uit Haaren kwijt te raken door de samenwerking met Forum. Maar de opmerking van het Vughts CDA-bestuur dat potentiele kiezers op het CDA daar wellicht anders over denken snijdt hout. Een partij met meerdere gezichten is voor weinig kiezers aantrekkelijk.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in