Home Columns Tussenjas

Tussenjas

Marie

De herfst is eigenlijk een knap ingewikkeld seizoen. De ene dag zit een wollen trui behagelijk, de volgende dag veel te warm. Dat geldt ook voor jassen. Onlangs viel mijn oog op de term ‘tussenjas’. Voor mij een nieuw verschijnsel, maar -naar het schijnt- reuze trendy. Ik ben sceptisch over de tussenjas. Vast ook weer de ene dag te warm en de andere te koud. Ik begin er niet aan. Vroeger leek het allemaal wel duidelijker. Herfst betekende dat de schoenen ‘met de open tenen’ ingeruild werden voor veterschoenen. De sokjes en kniekousen verdwenen in de kast en de wollen maillots kwamen tevoorschijn. Pure nostalgie is het. We zitten nu in het tijdperk van de tussenjas.

En in het tijdperk van het bladdilemma. Wegharken en in de gemeentelijke bladmanden gooien​? Of laten liggen want goed voor de grond in de tuin? Ik woon aan een stoep waarlangs hoge, oude platanen staan. Het schijnt dat deze herfst de bladeren lang aan de bomen blijven zitten. Te weinig wind en te late nachtvorst. Mijn platanen zijn daar totaal ongevoelig voor. Zij hebben hun blad volop laten vallen en ze zijn bijna kaal. Het gevolg is een centimeters dikke laag plataanbladeren op het klapzand van mijn tuin. Het bladdilemma diende zich aan. Aan de ene kant: het is een rommelig gezicht en ze fladderen ook zo hinderlijk de gang in. Aan de andere kant: goed voor de grond.

Maar de zaak is ingewikkelder. Plataanbladeren vergaan niet echt. Ze drogen in. Daar heeft mijn klapzand niet zoveel aan. Ik besloot ze toch maar te laten liggen. Bovendien was de gemeentelijke bladmand vol.

Toen kwamen met veel geraas de gemeentemannen met hun bladblazers voorbij. Een herrie zo oorverdovend dat je je eigen gedachten niet kunt verstaan. Ik keek door het raam naar de mannen die in een wolk van fladderende bladeren hun werk deden. Een van hen stapte mijn tuin in, schonk mij een glimlach en blies mijn hele voortuin bladvrij. Ik stak twee duimen in de lucht voor dit aardige gebaar.

Na een dag of wat lag er een dun laagje plataanbladeren in mijn tuin. Ze waren na komen fladderen. Nu heeft mijn voortuin een tussenjas en is daarmee helemaal trendy.