Peter Corvers
Het komt regelmatig voor in de politiek: een ondernemer die hoog inzet, zijn plan wil doorduwen maar uiteindelijk wordt teruggefloten door de politiek.
Het overkomt ook horeca-ondernemer Van der Valk. Hij wil zijn huidige hotel op de grens van Den Bosch en Vught inruilen voor een groot en imposant nieuw hotelcomplex. Dat idee stamt alweer van een aantal jaren terug waarmee de ondernemer nadrukkelijk buiten de lijntjes van het bestemmingsplan kleurt. De bouwhoogte die hij aan het tekenpapier toevertrouwt evenaart bijna de hoogte van het provinciehuis. Daar is de politiek snel klaar mee: in de prullenmand.
Maar in maart vorig jaar krijgt Van der Valk de gemeenteraad zowaar enthousiast met een serieuzer ontwerp. Behalve een mooi hotel kent het plan ook 150 betaalbare woningen en veel groen. Kortom, Vught krijgt een prachtige entree waar het trots op kan zijn. De gemeenteraad stemt in met dit plan dat uitgangspunt is voor verdere uitwerking. Er ligt een basis die Van der Valk verder kan uitwerken.
Anderhalf jaar blijft het stil maar in oktober vorig jaar krijgt de politiek lucht van forse wijzigingen in dat plan. In een informatiebrief lezen raadsleden dat het plan ‘substantieel is gewijzigd’. Daaruit blijkt dat Van der Valk eerder dit jaar met de stichting Heunzicht, een bewonersgroep, heeft overlegd over forse wijzigingen. Bij dat overleg zijn geen bestuurders betrokken, wel enkele ambtenaren. Gemeentebelangen zet de kwestie op de agenda van een commissievergadering. Deze partij en ook andere fracties zijn onaangenaam verrast. Zij zijn immers helemaal niet betrokken bij die wijzigingen die sterk afwijken van het bestemmingsplan.
Maar Van der Valk gaat ervan uit dat de gemeente achter dit plan staat. Er zijn immers ambtenaren bij dit overleg geweest. In de commissie loopt de kwestie hoog op. Gemeentebelangen maakt uit de informatiebrief op dat wethouder Jos den Otter (Gemeentebelangen) met Van der Valk heeft overlegd over de wijzigingen. Maar die ontkent dat. ‘Formeel weten wij niks’, zegt Den Otter. Volgens hem is er geen ander plan aan B&W voorgelegd. Maar Guus van Woesik, partijgenoot van de wethouder, houdt in de commissie een tekening van het plan omhoog waaruit blijkt dat Van der Valk forse wijzigingen heeft aangebracht in zijn ontwerp. ‘Ik heb hier de bewijzen’, zegt Van Woesik. Hij is verder ‘zeer teleurgesteld’ in zijn eigen wethouder: ‘Ik word hier heel verdrietig van. Waarom hebt u de regie niet gepakt?’ De oppositie ruikt bloed en rept al over een motie van wantrouwen tegen de wethouder nu zijn eigen partij hem zo hard aanpakt.
Lang verhaal kort: de kwestie loopt met een sisser af. In een super kort briefje laat wethouder Yvonne Vos de gemeenteraad weten ‘na constructief overleg met Van der Valk’ dat het plan dat in maart 2024 aan de raad is voorgelegd verder wordt uitgewerkt.
De ondernemer is terug bij af!