Home Columns Stemming

Stemming

De verkiezingen komen eraan, dat wil zeggen over een jaar, in november 2020. Maar de Vughtse partijen willen in Helvoirt op tijd aan de weg timmeren voor nieuwe kiezers. Ieder vist immers in dezelfde vijver.

En dus laten de Vughtse partijen zich meer en meer zien in Helvoirt. Zo hadden de meeste in september op de activiteitenmarkt Helvoirt Leeft! een kraampje ingeruimd al hield dat meestal niet meer in dan wat folders en posters. D66 laat zich het meest gelden in dit dorp. Vijf jaar geleden, toen de Haarense raad nog geen besluit had genomen over opsplitsing van de gemeente, organiseerde D66 al een peiling in Helvoirt over samenvoeging met Vught. Hoe kijkt u aan tegen samenvoeging met Vught?, was de ietwat sturende vraag. Maar liefst 87,8 procent van de 228 mensen die een stemformulier invulden, kozen voor Vught, van wie 57,5 procent zelfs ‘liever vandaag dan morgen’. Voor de fijnproevers: 2,6 procent stemde ‘alles beter dan bij Vught’.

Onlangs hielden de democraten zelfs haar algemene ledenvergadering in het HelvoirThuis en organiseerde de Pubquiz ‘Wie kent Vught’.

Gaat het helpen straks in het stemhokje? De traditionele stemmers op CDA en VVD, beide in de Haarense raad vertegenwoordigd, kunnen in Vught bij dezelfde partijen terecht. Belangrijker is wat de kiezers gaan doen die aan de twee lokale partijen, Progressief 96 en Samenwerking 95, hun stem gaven. De Helvoirtse kiezers geven van oudsher de voorkeur aan lokale partijen. De twee lokale partijen bezetten nu negen van de vijftien raadszetels. Progressief 96, die bij de verkiezingen in 2018 haar aanhang met een kwart wist te vergroten, is met vijf zetels de grootste fractie in de raad.

Progressief 96, de enige lokale partij die met Vughtse partijen gaat samenwerken, gaat straks op in PvdA/Groen Links en D66. Individuele raadsleden maken uiteindelijk zelf de keus bij welke partij zij zich het meest verwant voelen. Beide partijen zijn druk bezig kandidaten uit Helvoirt op hun lijst te krijgen. Immers, zeker bij gemeenteraadsverkiezingen wordt vaak op bekende dorpsgenoten gestemd. Onbekend is dan al snel onbemind!

Een ding lijkt zeker: de Vughtse raad wordt vanaf 2021 niet opgeschud door een partij die specifiek opkomt voor de belangen van Helvoirt, noem het Helvoirts Belang. Daar zijn tot nu toe althans geen initiatieven voor.

Dat is maar goed ook! Een partij die zich al bij de oprichting beperkt tot een dorp -en dus een deel van de gemeente- heeft niet in de gaten dat het in de politiek gaat om het algemeen (gemeentelijk) belang. Louter opkomen voor je eigen dorp doet daar geen recht aan. Niettemin zou zo’n partij op aardig wat zetels kunnen rekenen. Zo werd Rosmalens Belang met tien zetels, een kwart van de 39 in de Bossche raad, de grootste partij in Den Bosch toen die in 1995 voor het eerst meedeed. Dat zijn nu nog drie zetels!

Dat zo’n dorpspartij er naar alle waarschijnlijkheid niet komt zegt iets over de instemming met de herindeling en over het vertrouwen bij veel inwoners in Helvoirt dat het bij Vught goed zit.

Het is uiterst onwaarschijnlijk, maar wie weet? Het zou over jaren zomaar een vraag voor de pubquiz kunnen zijn: welke nieuwe partij won in 2020 in één klap de verkiezingen in Vught?

Nee, toch!

Peter Corvers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in