Home Columns Stem-banden

Stem-banden

@Ton de Kort
Ton de Kort

Ik ben zuinig op mijn stem. Dat is immers een deel van mijn broodwinning. Als presentator, dagvoorzitter, interviewer of speaker bij zakelijke of sportieve evenementen kan ik het me niét veroorloven om schor, hees of slecht bij stem ten tonele te verschijnen. Je zult me dan ook zelden horen schreeuwen (zeker niet in een microfoon), ik slik op zijn tijd een dropje en ik verwen mijn stembanden een paar keer per maand door ze in een glaasje oude port te leggen. Dat doet wonderen.

Komende week ga ik mijn stem op een andere manier gebruiken. Woensdag 18 november mag ik immers gaan stemmen voor de nieuwe gemeenteraad van Vught, nodig door de herindeling van de gemeente Haaren, waarbij Helvoirt onderdeel van Vught wordt. Helvoirt … Ik ben me eens af gaan vragen wat ik daar nu eigenlijk mee heb. Nou, het mooiste meisje van de klas (mijn brugklas op het Maurick College, héél lang geleden) kwam er vandaan, woont er nog en is op haar 52ste nog altijd méér dan het bekijken waard. Ik ging er met wijlen mijn vader regelmatig midgetgolven bij Duinoord. Ik ben er in 1984 nog vierde geworden in de eenmalige tijdrit van de Leijetocht. Ik mag er met mijn gezin graag gaan eten bij LOTS én ik heb een bijdrage mogen schrijven voor de glossy, die er wordt gemaakt bij gelegenheid van die al genoemde herindeling.

Is die relatief beperkte band met Helvoirt aanleiding om woensdag niét te gaan stemmen, zeker in coronatijd? Nee! Want stemmen is een recht – geen plicht! – en als je daar geen gebruik van maakt, heb je achteraf ook geen recht van spreken. In mijn columns hier bij NOVO3 wil ik best wel eens kritisch richting gemeente en gemeenteraad zijn. Nou, dan moet ik daar óók mijn bescheiden steentje aan bijdragen. Simpelweg door te gaan stemmen. Maar dan komt de grote vraag: op wie, of beter nog: op welke partij? Want zeker in het geval van gemeenteraadsverkiezingen gaat de gun- of ken-factor bij veel mensen vast een rol spelen. Ik doe daar liever niet aan mee en probeer dus geen specifieke stem-banden aan te knopen. Dat mijn buurman van twee deuren verderop nummer 24 op de lijst van een partij staat en de vader van de buurvrouw daarnáást zelfs nummer 9 op de lijst van een andere partij: daar doe ik dus maar niets mee.

Ook het feit dat ik de lijsttrekkers van diverse partijen persoonlijk ken (The Beauty & The Beast bijvoorbeeld, van Gemeentebelangen en de SP) mag mijn keuze niet beïnvloeden. En die partij die een column van mijn hand wilde plaatsen in het campagnemagazine haalde zélf al aan dat ze daarmee vooral niét de suggestie wilden wekken dat ik op die partij stemde. Dát ik woensdag ga stemmen, staat voor mij echter buiten kijf. En ik zou u allen op willen roepen om dat óók te doen. Voor ons aller Vught, Cromvoirt én Helvoirt. Dat is mijn enige stemadvies. Voor de rest ben en blijf ik zuinig op mijn stem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in