Home Columns Scheidingslijn

Scheidingslijn

Peter Corvers

De kans dat de Vughtse coalitie na de verkiezingen terugkeert is groot. Alleen een verkiezingsuitslag op 18 november die de huidige politieke verhoudingen op zijn kop zet kan het politieke verbond van Gemeentebelangen, VVD en PvdA/Groen Links na 1 januari uit de collegebankjes houden.  

Vanwaar die stelligheid? In de eerste plaats omdat dit gemeentebestuur er pas twee jaar zit en door wil. Het is onwaarschijnlijk dat de oppositiepartijen SP, D66 en CDA bij de verkiezingen een meerderheid in de raad halen. Zij hebben nu tezamen zes zetels. Straks zijn er 23 raadszetels te verdelen.

Een tweede reden die een langer verbond waarschijnlijk maakt is dat samenwerking van D66, SP en/of CDA met de huidige coalitiepartners nagenoeg is uitgesloten. Beide ‘blokken’ zijn dusdanig van elkaar verwijderd geraakt in de afgelopen twee jaar dat een ‘gemengde coalitie’ er niet in zit.

De coalitiepartijen en de oppositie staan in veel kwesties tegenover elkaar. De bestuursperiode die op 31 december afloopt kenmerkt zich vooral door heftige discussies. De N65 en zeker ook de Jagersboschlaan (verharden of niet) zijn de meest pregnante voorbeelden. Maar ook bij begrotingsdebatten loopt er een ragfijne scheidingslijn tussen beide.

Maar meer nog dan inhoudelijke verschillen zorgen de verstoorde verhoudingen en verziekte sfeer tussen beide ervoor dat Gemeentebelangen, VVD en PvdA/GL op elkaar zijn aangewezen. Zo moest burgemeester Van de Mortel op verzoek van SP, D66 en CDA op 4 augustus de gemeenteraad terugroepen van zomerreces voor een spoeddebat. Dat initiatief van de SP was niet alleen ingegeven door profileringsdrang. Het maakt ook pijnlijk duidelijk dat het deze partijen lang niet altijd om de inhoud gaat. De kwestie had ook met schriftelijke vragen afgedaan kunnen worden.

Maar de kiezer heeft altijd gelijk. Wie of wat kan nog voor een verrassende verkiezingsuitslag zorgen? Spinnen SP, CDA en D66 garen bij de ontwikkelingen rond de N65 nu hun standpunten nauw aansluiten bij die van bewoners- en actiegroepen? Veel inwoners, pakweg 500, lopen immers te hoop tegen de plannen. Klopt, maar nog veel meer inwoners zijn het daarmee hartgrondig eens of bij hen speelt dit geen rol. De oppositiepartijen kunnen licht profijt hebben net zoals Gemeentebelangen door de plannen een ‘electoraal tikje’ kan oplopen, vooral omdat Guus van Woesik als wethouder rijksinfrastructuur in de schijnwerpers staat. Maar deze kwestie zal de verkiezingsuitslag niet echt beïnvloeden. Daarvoor is de groep tegenstanders van de plannen simpelweg te klein.  

Zet de toevoeging van Helvoirt de verkiezingen nog op z’n kop? Helvoirt telt zo’n 3800 stemgerechtigde kiezers, Vught 20.730. De Helvoirtse kiezers bepalen dus slechts voor 18,3 procent de uitslag. Een stemmentrekker als Helvoirts Belang, naar het voorbeeld van Rosmalens Belang dat in 1996 met tien zetels de grootste partij werd in Den Bosch, ontbreekt. Het CDA, nu vier van de vijftien zetels in de raad van ‘agrarisch Haaren’ kan op een of twee zetels meer rekenen. Maar Helvoirt zal de verkiezingsuitslag niet wezenlijk beïnvloeden. 

2 REACTIES

  1. Deze column is geschreven door Peter Covers tot voor kort werkzaam (37 jaar lang) bij de provincie Noord-Brabant als juridisch beleidsmedewerker ruimtelijke ordening.
    Hoezo belangenverstrengeling?

    • Beste Sem, verklaar je nader. Waarom zou je als je die functie (hebt) bekleed bij de Provincie geen eigen opinie/analyse in een column over de politieke verhoudingen in Vught mogen geven en welke belangen zouden dan eventueel hier in het geding zijn?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in